CleantechWatch

Støttepartier vil undersøge flere steder for PFOS-forurening

Fint med fokus på brandøvelsespladser, men flere steder må screenes for forurening, mener SF og Enhedslisten.

SF's miljøordfører Carl Valentin vil have udvidet undersøgelsen af, hvor der kan være flourforureninger. | Foto: Jens Dresling

Myndighederne er gået i gang med at undersøge foreløbigt 188 lokationer for forurening med det sundhedsskadelige fluorstof PFOS.

Men yderligere tusindvis af grunde landet over kan være forurenede, skriver Jyllands-Posten.

Indtil videre har myndighederne haft fokus på landets brandøvelsespladser, da stoffet er blevet brugt i brandskum, og det er en vigtig prioritet.

Det mener Enhedslisten og SF, som dog efterlyser en udvidet undersøgelse.

"Vi synes, det er godt, at man har sat undersøgelser i gang. Men det er ikke nok, når problemet kan være så voldsomt og omfattende, som vi hører. Så vi vil have undersøgelsen udvidet til at omfatte flere steder, hvor der kan være fluorforureninger. Det kan for eksempel være steder, hvor der har været store brande," siger SF's miljøordfører, Carl Valentin.

Også Enhedslistens miljøordfører, Peder Hvelplund, ser fornuft i at prioritere brandøvelsespladser.

"Men derudover må vi øge screeningsindsatsen i forhold til fluorstoffer generelt. Vi må følge op på, hvor der kan være risici for, at det har spredt sig til miljøet. Så kan vi få opdaget det så tidligt som muligt, så vi ikke skal vente på, at der ligger en skandale, før vi reagerer," siger han.

Regionerne har siden 2007 taget prøver af omkring 20.000 grunde, som i dag er markeret som forurenede. Herudover har regionerne en liste med cirka lige så mange potentielt forurenede grunde.

Grundene er blevet testet for en lang række giftige stoffer, men kun ganske få er blevet testet for fluorstoffer.

Det skyldes, at analysemetoderne først for nylig blev udviklet til også at kunne spore fluorstoffer, og at der først for få år siden kom kvalitetskriterier for fluorstoffer.

Miljøminister Lea Wermelin (S) skriver i en mail til Jyllands-Posten, at brandøvelsespladserne står som en "klar prioritet".

"Men jeg har også klart sagt, at de relevante myndigheder skulle iværksætte de tiltag, der var nødvendige. Her skal der selvfølgelig også ses mere bredt på, om der er problemer med PFAS-forurening (en samlebetegnelse for fluorforbindelser, red.) fra andre kilder end brandøvelsespladser," Ssiger hun.

Også Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, siger til Jyllands-Posten, at eftersøgningen efter PFOS må udvides.

Torsdag kunne miljøministeriet i en pressemeddelelse melde ud, at den vil forbyde problematisk kemi i forbrugerprodukter. Ifølge Danske Vandværkers medlemsblad Vandposten er der dermed skræpede krav på vej for fire PFAS-stoffer, hvor drikkevand fremover ikke må indeholde mere end maksimalt to nanogram per liter af summen af PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS.

Miljøministeriet arbejder på at indføre et skærpet kvalitetskrav for de fire PFAS-stoffer i en opdateret version af drikkevandsbekendtgørelsen, lyder det i Vandposten.

Tusindvis af grunde kan være forurenet med fluorstoffer 

Vandværker i Esbjerg og Høje Taastrup skal sænke PFOS-indholdet i drikkevandet 

145 steder i Danmark skal undersøges for giftstoffet PFOS 

Region Sjælland afsætter millionbeløb til indsats mod PFOS-forurening

PFOS-ofre vil have erstatning - retten skal placere ansvaret 

Niras-rapport: Forurening af grundvand er 52.308 gange over grænseværdi i Korsør 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs