Verdens første grønne ammoniakfabrik er "stort skridt" i Topsøes sats på PtX

Haldor Topsøes planer om at sætte strøm til verdens første grønne ammoniakfabrik i Jylland allerede om to år er en afgørende milepæl i selskabets sats på Power-to-X, vurderer innovationschef. Elektrolyse-teknologien må dog i første omgang hentes udefra. 
Foto: PR/Haldor Topsøe
Foto: PR/Haldor Topsøe

Planerne om et elektrolyse-anlæg i Avedøre til at omdanne grøn strøm til brint er blevet kaldt 'den danske månelanding', men nu ser et lignende anlæg ud til at blive en realitet i Jylland flere år inden.

I hvert fald har en trio bestående af Haldor Topsøe, Vestas og Skovgaard Invest tirsdag løftet sløret for deres planer om at opføre et testanlæg i Lemvig Kommune til at gøre vedvarende strøm til ammoniak, som allerede ventes at stå klart i 2022. 

Ifølge Haldor Topsøe, der er teknologileverandør til begge PtX-projekter, er det ikke bare et afgørende skridt i selskabets sats på at blive en af verdens førende virksomheder inden for grøn teknologi i de kommende år. Det er også en regulær verdensnyhed.

"Det er jo det første power-to-x-ammoniak-anlæg i industriel skala nogensinde, så det er et ret stort skridt," siger strategi- og innovationschef i Haldor Topsøe, Kim Grøn Knudsen, til CleantechWatch. 

Testanlæg skal føre til mere

At anlægget kan stå færdigt i 2022 skyldes ifølge Kim Grøn Knudsen i høj grad, at partneren Skovgaard allerede har etableret vindmøller i området.

"Vi kan gå hurtigt i gang, fordi der allerede står noget vind – så skal vi selvfølgelig ud og levere det, men det er jo ikke så stort, og fordi vi længe har arbejdet på, hvordan vi vil lave den slags anlæg, bliver det relativt simpelt for os," siger han.

I Haldor Topsøe forudser man samtidig, at det kommende anlæg i Lemvig vil udmønte sig i flere andre og større anlæg i fremtiden:

"Det bliver jo et lille anlæg, og det bliver derfor også relativt dyrt at producere ammoniakken, så vi kan fint se, at det her anlæg er for at vise, at business-casen hænger sammen, og at vi derefter skal op og bygge anlæg, der er større og mere konkurrencedygtige," siger Kim Grøn Knudsen.

Den grønne brints galionsfigur skal stå i Avedøre 

Ammoniak giver fordele

Haldor Topsøes glæde over det nye partnerskab og de tilhørende planer for et elektrolyse-anlæg til grøn ammoniak i Jylland skal ikke mindst ses i sammenhæng med, at katalyse- og kemikoncernen allerede er storproducent af konventionel ammoniak.

"Vi ser jo ammoniak som det nemmeste kulstof-frie molekyle at gemme energien i, i hvert fald i forhold til brint," forklarer Kim Grøn Knudsen og peger på, at det langtfra er alle steder i verden, hvor man "uden videre kan gemme brint".

"Det giver os jo nogle tekniske fordele. Vi kender så meget til selve ammoniaksyntesen, at vi ved nøjagtigt, hvad der skal til for at få den tekniske del til at fungere," siger Haldor Topsøes innovationschef videre.

Det nye testanlæg skal i første omgang producere 5.000 grøn tons grøn ammoniak om året og bliver forsynet med 10 MW grøn strøm fra vindmøller og nyopførte solcelleanlæg.

Først bliver der produceret brint, og sidenhen bliver det omdannet til grøn ammoniak, der kan bruges som alt fra brændstof til gødning.

Henter teknologi udefra

Er der ét hår i suppen i tidsrammen for det nye PtX-projekt, er det givetvis, at Haldor Topsøe endnu ikke er færdig med at udvikle sin egen elektrolyseteknologi.

Det betyder, at Haldor Topsøe er nødt til at købe elektrolyse-teknologien til demonstrationsanlægget udefra, forklarer Kim Grøn Knudsen.

"Men vi regner så sandelig med, at det bliver med vores nye elektrolyse-teknologi, som er noget mere effektiv, når vi skal til at bygge de nye anlæg," understreger han.

Haldor Topsøe mener selv at være på trapperne med en elektrolyse-teknologi, der er noget mere effektiv end det, der eksisterer på markedet i dag. Og fordi strømprisen er et afgørende parameter i prisen på de energikilder, der produceres i PtX-processer, forudser den danske virksomhed et stort potentiale i den nye teknologi.

"Man skal jo bruge mindre strøm, hvis processen er mere effektiv, så det ser vi meget på. Vi er ikke helt klar med den teknologi endnu, men det skulle vi meget gerne være i 2024."

Haldor Topsøe bygger verdens første grønne ammoniakfabrik

Haldor Topsøe vil levere grøn ammoniak til skibsfarten om to år

Industrien vil have tocifret milliardstøtte til PTX

Haldor Topsøe vil være verdensførende i grøn teknologi inden 2024 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu