CleantechWatch

To grønne spor skal løfte Haldor Topsøes vækst til nye højder

Haldor Topsøe satser på at spille en stor rolle i den grønne omstilling og har investeringskronerne klar til at bakke den vision op. Særligt to grønne teknologispor bliver afgørende for den danske katalysekoncern.

Foto: Haldor Topsøe

Med sin indtræden i det storstilede, danske power-to-x-konsortium onsdag, giver Haldor Topsøe også et fingerpeg om, hvor fremtidens fokus og ikke mindst investeringskroner bevæger sig hen for den danske kemi- og katalysekoncern.

Haldor Topsøe har med CFO Peter Rønnest Andersens ord altid været en virksomhed, der gør verden mere energieffektiv og dermed grønnere, men Haldor Topsøe satser på at spille en "særdeles betydelig" rolle i den grønne omstilling, der kun synes at tage fart i Danmark såvel som globalt.

"Vi har en meget vigtig rolle som teknologileverandør til det konsortium, Ørsted er omdrejningspunktet for, og som kan give et dansk powerhouse uden sidestykke," siger Haldor Topsøes CFO, Peter Rønnest Andersen, og tilføjer:

"Det er vigtigt, at dine læsere og også vores politikere forstår, at vi i Danmark kan skabe noget ekstraordinært sammen og noget, som på sigt også kan blive et stort eksporteventyr."

Elektrolyse og 'grønne' kemikalier

Haldor Topsøes grønne produktkatalog er svært at komme udenom. Fra skorstene på kraftværker og fabrikker til store olie raffinaderiers produktion af grøn diesel og en tung position på ammoniak-området i gødningssektoren har Haldor Topsøes katalysatorer i mange år sat skub i kemiske processer i industrien med et reduceret klimaaftryk til følge.

Alligevel er det i dag to specifikke teknologispor, Haldor Topsøes CFO ser størst potentiale i. Det første teknologi er som bekendt power-to-x, der bredt kan defineres som omdannelsen af strøm til andre energiformer – brint i det danske konsortiums tilfælde – via elektrolyse. 

Det andet teknologispor er det, Peter Rønnest Andersen kalder bio to chemicals, altså omdannelsen af biomasse til kemikalier:

"Verden kommer altid til at have behov for kemikalier, men vi kommer til i stigende grad at producere dem ud fra organisk materiale. Og det er bestemt også et område, hvor vi vil allokere yderligere investeringer til," siger Haldor Topsøes CFO om den mere grønne form for kemikalier.

Har I andre teknologiområder i kikkerten?

"Vi har jo en mere effektiv elektrolyseteknologi end den, man bruger i dag, som vi har udviklet på i årevis og fortsat udvikler på, der er meget spændende for fremtiden. Elektrolyse er jo en delmængde af power-to-x, men teknologien kan bruges i mange sammenhænge."

Haldor Topsøe ser stort potentiale i brint

Investeringskroner mod det grønne

Mens de første seks måneder af 2020 isoleret har budt på gode resultater for Haldor Topsøe, er ordrebogen under coronakrisen svundet ind og tegner kedelige udsigter ind i 2021.

For de grønne teknologier, Haldor Topsøe udvikler og sælger, er snakken imidlertid en anden med et salg i blandt andet renewable fuel-divisionen, der fortsat er stormet frem. Når coronahjælpepakker verden over i stor stil synes at tilgodese grønne løsninger, er det set med Peter Rønnest Andersens briller et billede på den grønne retning, verden bevæger sig i .

"Vi ser den grønne bølge skylle hurtigt på tværs af verden og prøver selvfølgelig at optimere i forhold til det. Vi så allerede i 2019 en betydelig fremgang i efterspørgslen på vores renewable fuel teknologier, hvor vi har et produkt, der er verdens bedste. Det har vi også set i 2020, og det ser vi kun blive styrket i fremtiden," siger han.

Haldor Topsøe ser en regulær guldkalv i det globale grønne boom, og allerede nu farver det ifølge CFO Peter Rønnest Andersen i høj grad, hvordan investeringskronerne i kemi- og katalysekoncernen bliver allokeret:

"Når vi ser på fremtidige investeringer kigger vi selvfølgelig meget i retning af, hvor vi kan udbygge den position vi har og blive en endnu mere vital spiller. Det er en meget konkret ting, vi gør inden for firmaet," siger han.

Haldor Topsøe godt rustet til kommende nedgang

Haldor Topsøe melder om pæn vækst

MAN Energy Solutions klar med ammoniakmotor i 2024 

Britisk oliegigant er på en grøn kurs uden udvej 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs