CleantechWatch

Ny fabrik skal bane vejen for det nordiske batteribælte

Industriselskabet Elkem har besluttet at bygge en ny fabrik i Norge, som skal producere anoder af grafit; en af hovedkomponententer i lithium-ion batterier.

Illustration af fabrikken. | Foto: PR / Elkem

På få år er Norden blevet Europas hotspot for ny batteriproduktion, og nu vil industriselskabet Elkem skubbe på udviklingen med en ny fabrik ved navn Northern Recharge.

Fabrikken kommer til at ligge i Herøya industripark i Porsgrunn mellem Oslo og Kristiansand og skal producere anoder af grafit til battericeller.

"Batteriproduktion udgør en af Elkems største vækstmuligheder. Efterspørgslen på batterier stiger kraftigt, og som følge af den hurtige elektrificering af transporten og et øget behov for energiopbevaring i en bæredygtig fremtid," siger adm. direktør for Elkem, Michael Koenig, i en pressemeddelelse.

Elkems lancering af Northern Recharge er den tredje store batterinyhed i Norge indenfor det sidste år. I 2019 præsenterede Freyr planerne om en såkaldt gigafabrik på 32 GWh i Mo i Rana, mens et konsortium af energiselskabet Agder Energi, rigmanden Bjørn Rune Gjelsten og miljøbevægelsen Bellona har præsenteret planer for at bygge en batterifabrik i det sydlige Norge.

Med Northvolts fabrik Ett i Sverige betyder det, at der indenfor fire år vil være som minimum knap 100 GWh til batteriproduktion i Norge og Sverige. Og så er LG Chems planer om en fabrik i polske Wroclaw på op til monstrøse 65 GWh ikke engang medregnet.

Stabile forsyningskæder

Byggestenene til de mange batterier produceres dog næsten udelukkende i Asien, siger Elkem, der derfor ser store muligheder i det europæiske batteriboom.

Til forskel fra kinesiske producenter vil Elkem nemlig kunne bryste sig, at de enorme mængder energi til produktion af anoder kommer fra vandkraft.

"Det er os en glæde at meddele, at vi har valgt Herøya industripark som lokationen for vores fabrik. Det muliggør realiseringen af en priseffektiv fabrik med rigtig god adgang til vedvarende energi, som har potentiale til at reducere CO2-udledningen med 90 pct. i forhold til produktion baseret på fossil energi," siger vicedirektør for Elkem Battery Materials, Stian Madshus, i meddelelsen.

Tidligere i år præsenterede den tyske kemigigant Basf præsenterede tidligere i år planer om at producere en anden hovedkomponent til batteriproduktion, katoder, i Finland.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Fra Teslas garage til kurs mod milliardsalg – her er historien om danske Lithium Balance

Dansk batteripionér sigter mod milliardsalg om få år

Panasonic vil booste Teslas batterier med 20 pct.

Ny dansk batteriteknologi styrer mod elbilmarkedet 

Mere fra CleantechWatch

Færre unge går ingeniørvejen

Både på civilingeniør- og på diplomingeniøruddannelserne har ifølge nye ansøgningstal for de videregående uddannelser oplevet et fald i ansøgere. Det overrasker ingeniørernes formand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs