Dansk batteripionér sigter mod milliardsalg om få år

Lithium Balance har efter mere end et årti endelig fået sparket døren ind til bilindustrien med sine styringssystemer til batterier. Med det afsæt er kursen ifølge adm. direktør Lars Barkler lagt mod en fordobling af omsætningen. Hvert år.
Foto: Lithium Balance
Foto: Lithium Balance

"Det lyder jo fuldstændig skudt i roen for at være helt ærlig."

Han kan godt selv se det, direktøren for Lithium Balance, Lars Barkler.

At gå fra sidste års kundeomsætning på 35 mio kr. til et salg i milliardklassen i løbet af en håndfuld år er en vækst, de fleste ikke tør drømme om.

Men for danske Lithium Balance er det ikke en drøm. Det er endemålet i en strategi, der blev lagt helt tilbage i 2008, dengang lithium-batterier kun var noget der hørte hjemme i den dengang spritnye iPhone 1 – og elbiler for de fleste var noget, man forbandt med en ellert.

I dag, 12 år senere, er tiden en anden for lithium-branchen såvel som danske Lithium Balance, der via investeringer fra kinesiske Zenlead og amerikanske Sensata for alvor har fået sparket døren ind til nogle af de helt store producenter i bilindustrien de seneste par år:

Først med den fremadstormende kinesiske bilproducent Aiways og sidenhen i form af Ford, der vil bruge Lithium Balances styringssystem til batterierne i de 10.000 eldrevne SUV'er, den amerikanske producent triller ud på vejene til efteråret.

"Når du kommer ind på en platform hos en bilproducent, kan vi sagtens snakke salg for 250 mio. kr., så det handler om at vinde den slags projekter. Det kan vi ikke selv, men det er det, vi skal bruge Sensata til – og det forklarer, hvorfor vores vækstambitioner ikke er urealistiske," siger Lars Barkler.

Med sensormastodonten i ryggen sidder Lithium Balance i dag til møder med de største globale bilproducenter. Døre, som ellers er lukket for en virksomhed i den danske batteripionérs vægtklasse:

"Nu sidder vi helt seriøst med i tilbudsrunder med dem og er ved at nå til slutningen af screeningensprocessen. Og det er ikke sikkert, vi vinder første, anden eller tredje gang – men vi skal nok nå dertil, når nu vi har fået dem med," siger Lars Barkler.

Vil fordoble omsætning – hvert år

Lithium Balances kerneforretning er styringssystemer til lithium-batterier, og selskabet har i mange år også haft kunder i industrisegmentet og sælger til alt fra eldrevne golfbiler og motorcykler til ubåde.

Sidste år udmøntede det sig ifølge Lars Barkler i en omsætning fra det direkte salg på 35 mio. kr.

"Det er en vækst på 50 pct. – og det har vi flere år i træk bevist, at vi godt kan. I år er målet at fordoble vores omsætning, og hvis ikke coronavirus var kommet, havde vi også nået det mål," siger Lithium Balance-chefen og tilføjer, at selskabet ikke har mistet nogen kunder på grund af den globale pandemi.

"Men alle vores kunder har haft fabrikkerne lukket, så det giver en tidsforskydning. Vi ligger dog allerede over sidste års niveau og lander nok et sted der i mellem. Derefter er det lignende stigninger, vi skal se år efter år – altså en fordobling hvert år," siger Lars Barkler. 

Hvis I kender historien om den kinesiske kejser og risbunkernes eksponentielle vækst på et skakbræt, så kan man vel konkuldere, at I med en årlig fordobling skal omsætte for en milliard om en håndfuld år?

"Det er ambitionen. Ellers gider Sensata ikke have noget med det at gøre," siger Lars Barkler.

Hvad med sorte tal for Lithium Balance?

"Næste år allerede. Og hvis ikke amerikanerne og kineserne havde bedt os om at ansætte flere folk og bruge endnu flere penge på udvikling, så havde vi haft sorte tal i et par år nu," siger han med henvisning til den øvrige del af forretningen end det nye automotive-segment.

"Baggrunden for, at vores bank og Vækstfonden har givet os kassekredit og lån, selv om vi grundlæggende er en underskudsforretning, er også, at de kan se, vi allerede har én forretning, som er sund – så skulle det vise sig at fejle med det andet, så kan vi gå tilbage til kun at lave det," siger Lars Barkler og tilføjer:

"Og det er jo mange penge, vi skulle brænde af. Vi skulle jo fordoble antallet af medarbejdere, da Zenlead kom ind, og da Sensata så kom, skulle vi øge med stort set samme antal igen."

I dag tæller Lithium Balance 55 ansatte og er da "heller ikke færdige med at ansatte endnu", som Lars Barklere formulerer det.

"Vi har yderligere otte stillinger, som skal besættes. Og så kommer der en til runde til næste år, hvor vi lige ser an med corona," siger han.

Og I regner med samme udvikling trods corona, altså med den her tidsforskydning i salgsvæksten?

"Underskuddet bliver nok lidt større i år, men vi sparer fx også på rejser og har fundet nye veje til at møde kunder online. Vi kan heller ikke nå at finde medarbejdere til tiden, så det sparer vi også noget på," siger Lars Barkler. 

"Vi regner stadig med at nå de sorte tal næste år."

Energiselskab lander den første pose penge til kæmpe batteriprojekt

Ny dansk batteriteknologi styrer mod elbilmarkedet 

Dansk Energi blåstempler Xolta  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også