CleantechWatch

Bidens klimaaftale skifter form, men kommer i hus

Præsident Biden er næsten i mål med overraskende klimaaftale. Aftalen hedder ”Inflation Reduction Act” og påvirker allerede nu grønne virksomheder herhjemme.

Foto: Anna Moneymaker/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Årets vigtigste politiske aftale i USA blev indgået først på ugen i et rum uden vinduer i Kongressens kælder. Det skriver avisen New York Times fredag.

Den reddede noget af den klimaaftale, som præsident Joe Biden og hans Demokratiske Parti har kæmpet for.

Det blev klaret under et møde i Kongressens kælder mellem den demokratiske flertalsleder i Senatet, Chuck Schumer, og hans hidtil afvisende partifælle Joe Manchin. I dybeste hemmelighed.

For Manchin sidder formentlig på det afgørende mandat i Senatet, hvor 50 demokrater og 50 republikanere er valgt. Ved stemmelighed kaster vicepræsident Kamala Harris den afgørende stemme.

Aftalen så ud til at være stendød, da Manchin, der er valgt i kulstaten West Virginia, tidligere på sommeren igen afviste at stemme for en klimaaftale. Dengang henviste han til, at det ville presse inflationen op.

Det gjorde ham voldsomt upopulær blandt demokraterne, hvor det føg med skældsord. Derfor var det en meget stor overraskelse, da han onsdag fortalte, at han nu støtter aftalen.

Betydningen af aftalen gik også klart igennem i Danmark. Torsdag blev aktier i vindmøllefabrikken Vestas forgyldt med en næsten 16 procents stigning. Aftalen åbner USA’s marked for vindenergi.

Det er en væsentlig mindre aftale end den, som Biden oprindeligt håbede på. Og den har skiftet navn til ”Inflation Reduction Act”. Altså en lov der skal bringe den meget høje inflation i USA på over ni procent ned.

Men den kan få stor betydning for Demokraterne ved midtvejsvalget i november. Her er partiet i fare for miste flertallet.

Det er stadig klimadelen i ”Inflation Reduction Act”, der er den tungeste. Aftalen indeholder 430 milliarder dollar i nye udgifter til vedvarende energi, elektriske biler og skatterabatter. Der afsættes støtte til sundhedsforsikringerne under Obamacare, og der sættes ind for at regulere de galopperende priser på receptmedicin.

Det modvejes af nye skatter til skønsmæssigt 470 milliarder dollar ifølge New York Times.

Schumer siger, at han regner med, at Senatet kan stemme om aftalen i næste uge. Herfra den går videre til afstemning i Repræsentanternes Hus.

”For at sænke priserne på receptmedicin, for at takle klimakrisen hurtigt og beslutsomt, og for at sikre, at de mest velhavende virksomheder og borgere betaler deres rimelige andel af skatterne,” siger han.

Danfoss klapper i hænderne over Biden og Von de Leyens fokus på energisparetiltag

DI glæder sig over Biden-udmelding: Understreger vigtighed af grøn omstilling

Bidens store infrastrukturpakke hænger fortsat i bremsen

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs