Sag om Lynetteholmen bliver Danmarks første klimaretssag

Klimabevægelsens retssag mod Lynetteholm-byggeriet bliver Danmarks første rigtige retssag, hvor den grønne græsrodsbevægelse spås gode chancer for at vinde, lyder det.
Sekretariatsleder i interesseorganisationen Klimabevægelsen Frederik Roland Sandby kritiserer Lynetteholm-projektet for at anvende "salami-metoden", som betyder, at miljøgodkendelserne er givet enkeltvis og ikke for det samlede projekt. | Foto: Klimabevægelsen
Sekretariatsleder i interesseorganisationen Klimabevægelsen Frederik Roland Sandby kritiserer Lynetteholm-projektet for at anvende "salami-metoden", som betyder, at miljøgodkendelserne er givet enkeltvis og ikke for det samlede projekt. | Foto: Klimabevægelsen

Klimabevægelsen har gode chancer i den retssag, den skal føre mod staten.

Sådan lyder det fra Ellen Margrethe Basse, professor i miljøret ved Aarhus Universitet, efter at Klimabevægelsen torsdag i sidste uge fik tilkendt fri proces af Civilstyrelsen og fredag offentliggjorde, at den stævner staten for at overskride grænsen for, hvor høj miljøpåvirkningen må være ved et byggeri.

Det skriver Ingeniøren.

Lignende sager er før blevet ført i Tyskland, Holland, Irland og Norge med varierende held, men sammenslutningen af klima-græsrodsbevægelser er optimistisk om udfaldet af herhjemme.

Klimabevægelsens sekretariatschef Frederik Roland Sandby kalder det endda landets første klimaretssag. Han får medhold af Ellen Margrethe Basse, der bekræfter, at det er første gang, at staten står til regnskab for, om den overholder sine klimaforpligtelser.

Stævnet stat

Klimabevægelsen valgte at stævne staten for anlægsloven fra juni, der skal bane vejen for Lynetteholmen, som CleantechWatch tidligere har beskrevet. Derudover ønsker græsrodsbevægelsen, at retssagen får opsættende virkning, så arbejdet ikke kan igangsættes som planlagt i november.

"Når man laver infrastrukturprojekter er der en lov om, at man skal redegøre for den klima- og miljøpåvirkning, der vil være, og det har man ikke lavet med projekt Lynetteholmen, og det gør, at vi mener, at den er ulovlig, og derfor er det en retssag," sagde Frederik Roland Sandby i den forbindelse til CleantechWatch.

Klimabevægelsen sagsøger staten i sag om Lynetteholmen 

Klimabevægelse får fri proces i sag mod Lynetteholm 

Afskæring af klageadgang til Lynetteholmen udsat på ubestemt tid 

Minister afviser klagekritik: Offentligheden bliver ikke kørt over ved Lynetteholmen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også