CleantechWatch

Klimabevægelsen sagsøger staten i sag om Lynetteholmen

Bevægelsen stævner staten for den anlægslov, der blev vedtaget i juni, og som skal bane vejen for det store anlægsprojekt.

Foto: Klimabevægelsen

Der bliver i dag skrevet en ny side i historien om kæmpebyggeriet Lynetteholmen.

Det sker ved, at Klimabevægelsen stævner staten for den anlægslov, som blev vedtaget i juni, der skal bane vejen for Lynetteholmen. Desuden beder Klimabevægelsen om, at retssagen får opsættende virkning, så arbejdet ikke kan igangsættes næste måned, som det ellers var planlagt.

"Når man laver infrastrukturprojekter er der en lov om, at man skal redegøre for den klima- og miljøpåvirkning, der vil være, og det har man ikke lavet med projekt Lynetteholmen, og det gør, at vi mener, at den er ulovlig, og derfor er det en retssag," siger sekretariatschef i Klimabevægelsen Frederik R. Sandby.

I går kunne Ritzau berette om, at Civilstyrelsen under Justitsministeriet har bevilget Klimabevægelsen fri proces til at føre retssag mod staten, hvilket betyder, at staten betaler udgifterne til retssagen.

Det skyldes ifølge to eksperter i miljøret, som Politiken har talt med, at anlægsloven fjerner borgeres og organisationers normale adgang til at klage over miljøforhold. Den ret er nemlig garanteret af Aarhus-konventionen, som Danmark har skrevet under på.

Det er ikke første gang, at Klimabevægelsen lægger sig ud med Lynetteholm-projektet. Tidligere på året kunne CleantechWatch berette, at bevægelsen drog til Bruxelles for at fremlægge sine kritikpunkter for EU-Kommissionen.

De to sager blev indgivet samme til, og har kørt sideløbende, lyder det fra Frederik R. Sandby.

"Vi indsendte til udvalget tilbage i februar, og da den her anlægslov blev godkendt i juni, ser vi, at nu er der en lov i Danmark, som man kan sætte ind over for. Så vi søgte fri proces kort tid efter med den stævning, som vi har udarbejdet, og som også er sendt til Europaparlamentudvalget," siger han og fortsætter:

"Og de to har kørt sideløbende, hvor udvalget kom først. Fra udvalget har man så rettet henvendelse til Miljøministeriet for at finde ud af, hvad der er op og ned i denne sag, fordi kommissionen ikke har nok til at konkludere noget i øjeblikket."

Førnævnte juraeksperter Peter Pagh fra Københavns Universitet og Ellen Margrethe Basse fra Aarhus Universitet vurderer begge, at Klimabevægelsen har "en usædvanlig god sag". Og det stemmer Frederik R. Sandby i med.  

"Det giver mig meget selvtillid i forhold til at skulle gå videre med dette søgsmål og tage denne kamp op. Men vi vurderer, at det er meget klart, at der er lavet en lovovertrædelse, og det var også det, udvalget sagde i EU, og det er også derfor at civilretsstyrelsen giver os fri proces," siger han.

Næste skridt er ifølge Frederik R. Sandby at få svar på, om Lynetteholm-projektet vil blive sat i gang til planlagt tid.

"Vi forventer, at vi inden for et par måneder at vil få svar på, om projektet bliver sat i gang. Helt konkret får vi i næste uge svar fra retten på, om vores anmodning skal viderestilles direkte til retten. Det er så der, at næste skridt skal tages," siger han.

Klimabevægelse får fri proces i sag mod Lynetteholm 

Afskæring af klageadgang til Lynetteholmen udsat på ubestemt tid 

Minister afviser klagekritik: Offentligheden bliver ikke kørt over ved Lynetteholmen 

Sverige kræver Lynetteholm-projekt gransket igen 

Regeringen vil afskære klageadgang til Lynetteholmen  

Klimabevægelsen: "Det er en stor sejr for os, at udvalget erklærer sig enige i vores klage"  

Margrete Auken om Lynetteholmen: Der er lovbrud 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs