FN’s kommende klimarapport bliver et 'wake-up-call' ifølge professorer

To danske forskere, som bidrager til den nye IPCC-rapport, løfter sløret for nogle af detaljerne.
Foto: STRINGER Argentina/REUTERS / X01488
Foto: STRINGER Argentina/REUTERS / X01488
AF VIDENSKAB.DK FORMIDLET AF RITZAU

Klodens regeringer handler alt for langsomt i forhold til målene i internationale aftaler – og det vil politikerne formentlig få at vide i tydelige gloser, når FN’s klimapanel, IPCC, i næste uge udgiver en ny delrapport, skriver Videnskab.dk.

I en artikel på BBC’s website gætter en forsker på, at den nye rapport bliver et ’wake-up-call’ til politikere verden over, blandt andet fordi retorikken bliver skærpet i forhold til tidligere rapporter.

Den vurdering er Sebastian Mernild helt enig i.

Han er professor i klimaforandringer og hovedforfatter på IPCC-rapporten, der udkommer mandag og har været med til at lave IPCC-rapporter siden 2010.

"Jeg tænker bestemt også, at den bliver et wake-up-call, for der er mange stærke konklusioner, som er ret markante," fortæller han til Videnskab.dk.

Sebastian Mernild må som hovedforfatter ikke afsløre detaljer, før rapporten er udgivet, men i overskrifter vil den kredse om:

Menneskets store og mere og mere tydelige ansvar for klimaforandringerne, ekstreme vejrhændelser og deres plads i verden både nu og i fremtiden, samt regionale forhold og tendenser på tværs af kloden – og hvilke konsekvenser vi kan forvente.

Konkret vil forskerne præsentere et interaktivt atlas, hvor du – og beslutningstagere, som rapporten er rettet mod – kan zoome ind på cirka 60 forskellige regioner på kloden.

"Det vil blandt andet gøre, at klimaforandringerne bringes tættere i kontakt med os borgere. Det er spændende, fordi det viser interessante variationer fra et område til et andet," forklarer Sebastian Mernild til Videnskab.dk.

Professor Jens Hesselbjerg Christensen fra Københavns Universitet arbejder også på rapporten og understreger over for Videnskab.dk, at IPCC kun skal kridte stregerne op, så politikere verden over ved, hvilken bane klimakampen foregår på.

Han antyder dog, at det denne gang er helt oplagt, at der skal langt mere handling til fra politisk side, hvis man vil holde sig inden for de internationale klimaaftaler.

Ifølge Jens Hesselbjerg Christensen vil det også komme til at fremstå tydeligere, at ekstreme vejrhændelser – i stil med de voldsomme uvejr, oversvømmelser og skovbrande, vi har oplevet hen over sommeren fra USA og Canada i vest hen over Europa til Asien i øst – er knyttet til ændringer i klimaet.

"Det kommer til at blive reflekteret i rapporten, hvor vi også understreger, hvorfor vi igen har oplevet det varmeste årti, vi nogensinde har målt," fortæller han til Videnskab.dk.

Den nye rapport peger sammen med næste IPCC-rapport, der udkommer i foråret 2022, lige så stille i retning af, at også Danmark går en hård fremtid i møde.

"Hvis vi vil undgå den slags i Danmark, skal vi finde ressourcer og bruge dem på den rigtige måde, og det er ikke i system i Danmark. Det er det bare ikke," lyder advarslen fra Jens Hesselbjerg Christensen, professor i klimafysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Videnskab.dk)

Verdensmåls-råd besættes med nye ansigter fra det grønne erhvervsliv 

ATP affejer klimamål 

Ny klima-alliance lover "mindst" 200 emissionsfrie skibe i 2030 

Hovedforfatter bag opsigtvækkende klimarapport: Vigtigt at yin og yang hænger sammen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også