Danmarks elproduktion slår grøn rekord

I 2020 var udledningen 13 procent lavere end det hidtidige rekordår, 2019.
Foto: PR Aura
Foto: PR Aura

2020 er næppe et år, som særlig mange vil tænke fornøjet tilbage på. Men nu er der kommet en ny grund til, at trip down memorylane ikke vil være det værste.

For hvis man evner at lægge tankerne om global pandemi til side, så vil man i stedet kunne huske på, at 2020 står som rekordåret, når det gælder grønheden af den danske elproduktion.

For sidste år blev der udledt 13 pct. mindre CO2, 0,7 mio. tons, end i 2019, der ellers var rekordindehaver.

"Vind og sol fortrænger år for år flere og flere fossile brændsler – og lige som produktionen fra vindmøller og solceller mange år når nye højder, så går det bare ned og ned med CO2-udledningen," udtaler Katja Birr-Pedersen, der er afdelingsleder i Analyse og Modeller hos Energinet, i en meddelelse.

En af årsagerne til rekordniveauet skal findes i, at Danmark importerede mere strøm, da 2020 også var præget af lave elpriser i Norden. Derfor producerede de danske kraftværker mindre.

En gennemsnitlig dansk kilowatttime bestod sidste år af 45 pct. vind, 4 pct. sol, 10 pct. vandkraft og 13 pct. biobrændsler, fremgår det af Energinets årlige Miljøredegørelse, hvor tallene er opgjort.

Det er den grønneste sammensætning nogensinde, og det kan ses på den rekordlave værdi for CO2-intensiteten ved forbrug af en gennemsnitlig dansk kilowatttime, der i 2020 var 122 g/kWh. Det er et fald på omtrent 15 procent i forhold til 2019.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Dansk produktion af grøn el i ny rekord

Energipartnerskabet ser årlige merinvesteringer på 32 milliarder for at nå målet

Nye rekorder for grøn energi i Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også