CleantechWatch

Nye rekorder for grøn energi i Danmark

Vindmøller producerede rekordmængder ren energi i 2019. Brug grøn strøm til at lave brændstof, anbefaler DI.

Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix/Politiken

Vindkraften går frem, og kullet er på retræte: Allerede inden årets udgang sætter den vedvarende energi flere rekorder i Danmarks elproduktion.

Hele 72 procent udgjorde de CO2-frie energikilder i produktionen af strøm – det vil sige vindmøller, solceller og biomasse.

Ser man på vores forbrug af el, er sol- og vindkraftens andel 49 procent i år – en stigning fra 45 procent for to år siden. Solcellerne står for 3 procent.

Vindmøllernes totale produktion, hvoraf en del eksporteres, sætter ligeledes rekord, viser en foreløbig opgørelse.

Det er brancheorganisationen Dansk Energi, som har regnet på tal fra Energistatistik 2018 og data fra det europæiske netværk ENTSO-E.

Indtil 16. december er der produceret 15 TWh (terawatt-timer) vindenergi i 2019, hvilket svarer til elforbruget i 3,75 millioner husstande.

Samtidig er det klimaskadelige kul på to år faldet med en tredjedel til 13,3 procent af elproduktionen. Andelen af biomasse, det vil sige især importerede træpiller, er ved at flade ud.

Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, er glad.

"Det er resultatet af 30 års energipolitik. Nu har vi ti år til at fikse det sidste."

"Tendensen er jo rigtig. Men det kræver, at vi får en helt anden klar politik til hurtigt at trykke kul, olie og gas ud, der hvor vi bruger det i transport, industri og opvarmning, til fordel for elektricitet," siger han.

Kurverne for ren energi skal blive stejlere, hvis vi skal i mål med 70 procents CO2-reduktion i 2030, understreger Lars Aagaard.

Han peger på, at det nu er muligt at fremstille el fra vindmøller og solceller - med biomasse som backup til priser - der ikke bliver højere for forbrugeren.

Branchedirektør Troels Ranis i Dansk Industri (DI) glæder sig også.

"Senest i 2030 er elproduktionen 100 procent CO2-fri," forudser han.

"Vi får brug for masser af grøn strøm i fremtiden. Den kan blive til brændstoffer som brint og grønne gasser, der kan hældes på tanken i skibe, fly og lastbiler," siger Troels Ranis.

Danmark har stadig tre store kulkraftværker i drift i Esbjerg, Odense og Aalborg. De lover at sende kullene på pension senest i 2023, 2025 og 2028.

EUDP uddeler 291 millioner til 53 projekter

Grønne projekter i landdistrikterne får millioner

Haldor Topsøe: Kan vi fange CO2 ind billigt, kan det blive den nye olie 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs