Forenet Kredit lægger penge til grønt initiativ fra Totalkredit

Energiforbedringer af boliger er i centrum for nyt tilbud, som Totalkredit sætter på hylderne, og som Forenet Kredit har finansieret. Totalkredit har ikke en selvstændig ambition om at låne flere penge uge på baggrund af initiativet.
Pernille Sindby (tv) og Louise Mogensen er direktør for hhv. Totalkredit og Forenet Kredit. | Foto: Ricky John Molloy
Pernille Sindby (tv) og Louise Mogensen er direktør for hhv. Totalkredit og Forenet Kredit. | Foto: Ricky John Molloy

Det er med ambitionen om mere klimavenlige bygninger, at Totalkredit sætter gang i initiativet Totalkredit Energitjek, hvor kunder kan få tilskud til et besøg fra en energikonsulent.

Pengene til projektet kommer fra Forenet Kredit, der ejer omkring 79 pct. af Nykredit, som Totalkredit er en del af. Forenet Kredit øremærkede i efteråret 200 mio. kr. til grønne initiativer, og det er som led i de ambitioner, at det nye initiativ skal ses.

"Tanken bag initiativet fra vores stol er, at vi har grønne ambitioner. Vi ønsker at aktivere foreningsejerskabet også på det grønne område, så både kunder og de pengeinstitutter, som samarbejder med Totalkredit, får fordele af ejerskabet," siger Louise Mogensen, direktør for Forenet Kredit.

Initiativet betyder, at Totalkredit-kunder får 2000-3000 kr. i rabat på et energitjek enten med eller uden tilhørende energimærke, hvis boligen har energimærke C eller ringere eller er bygget før 2000.

Totalkredit har partnerskaber med i omegnen af 50 pengeinstitutter rundt om i landet, og de skal være med til at skubbe Totalkredit Energitjek ud i virkeligheden.

"Det er Totalkredit, der har udviklet produktet sammen med pengeinstitutterne. Og vi stiller så med en pose penge, som gør det billigere for kunderne at få lavet det her energitjek. Den arbejdsdeling respekterer vi, så vi alene er sponsoren bag ved, mens Totalkredit og pengeinstitutterne udvikler initiativet," siger Louise Mogensen.

Hun oplyser, at Forenet Kredit ikke har afsat et bestemt beløb til initiativet, men vil følge udviklingen hen ad vejen.

Intet mål om øget udlån

Fra Totalkredit lyder det, at der ikke er mål om et bestemt antal kunder, som skal tage imod tilbuddet.

"Vi har ikke mål om, hvor mange vi gerne vil have til at tage imod tilbuddet. Vi tror på, at det skal aktiveres lokalt, og det kræver også meget af de pengeinstitutter, som nu får det i deres katalog. Så vi har ikke noget mål, men vi håber selvfølgelig, at det bliver et populært produkt," siger Pernille Sindby, der i sidste uge blev udpeget som ny adm. direktør for Totalkredit.

Ifølge direktøren er det ikke et mål i sig selv, at forslagene til energiforbedringer kaster et øget udlån hos Totalkredit af sig.

"Vi prøver ting af og sætter nye varer på hylderne og ser på, hvilken reel effekt initiativerne har. Og baseret på det lægger vi en plan for det videre forløb."

Har I en forventning om, at Totalkredit kommer til at låne penge ud til de energiforbedringer, som bliver anvist?

"Det kommer an på, hvilken type forslag der kommer. Men det er ikke mål at få udvidet vores lånevolumen på den baggrund alene. Det, vi gerne vil, er, at det enkelte pengeinstitut kan bruge energitjekket til en god dialog med kunderne om, hvad der skal til for at lave forbedringer på deres boliger. Det kan lige så vel være banklån som realkreditlån, der finansierer det," siger Pernille Sindby.

Ingen almisser

Da Forenet Kredit i efteråret præsenterede planer om at investere 200 mio. kr. i grønne initiativer, understregede Nykredit-ejeren, at initiativerne ikke skulle ses som velgørenhed og i øvrigt skulle drives på markedsvilkår.

"De 200 mio. kr. skal komme kunderne og klimaet til gavn, men også være til gavn for Nykredit-koncernen. Det er ikke almisser, vi uddeler," siger Louise Mogensen, direktør for Forenet Kredit.

Det er Totalkredits ambition, at pengene ikke alene bliver en rabat til boligejere, som i forvejen havde tænkt sig at gøre noget ved boligens energiforbrug.

"Der vil være kunder, som allerede havde tænkt sig at få foretaget et energitjek, og som nu får det gjort. Men vi håber, at det kan inspirere andre til at få det gjort, fordi det forhåbentlig bliver nemmere og billigere, og fordi kunderne og pengeinstitutterne får en dialog om, hvad der kan gøres af forbedringer efterfølgende," siger Pernille Sindby.

De 200 mio. kr. fra Forenet Kredit udmøntede sig i efteråret i lanceringen af klimalån til boliger og biler i regi af Nykredit. For Totalkredits vedkommende er pengene ud over det nye energitjek-initiativ gået til at betale en del af regningen, hvis kunder vil skifte deres oliefyr ud. Totalkredit oplyser, at realkreditinstituttet har givet tilsagn om 10.000 kr. til formålet til 1500 kunder – altså 15 mio. kr. i alt.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedier FinansWatch)

Klimaminister om finanssektorens indsats i den grønne omstilling: Står nærmest i kø for at lægge penge

Grøn isoleringsproducent vil konkurrere med Rockwool efter fusion

På 13 timer er der ansøgt om boligtilskud til energibesparelser for 250 mio. kr.  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også