CleantechWatch

Danmarks næststørste CO2-udleder efterlyser politisk afgørelse om gasledning

Nordic Sugar afventer fortsat en politisk godkendelse til etableringen af ny gasledning fra Sydsjælland til Lolland og Falster, der skal sikre afgørende dispensation og siden omstille sukkerfabrikken til brug af natur- og biogas.

Foto: Peter Hove Olesen

Det trækker ud at få godkendt den 115 kilometer lange gasledning fra Sydsjælland til Lolland og Falster, der fremadrettet er tænkt at skulle levere naturgas og på sigt biogas til Nordic Sugars fabrikker i Nykøbing Falster og Nakskov.

Og det kan få konsekvenser for virksomhedens omstilling, siger sukkerfabrikantens adm. direktør til TV2 Øst.

"Hvis vi ikke får en godkendelse inden jul, så skal vi i gang med et LNG-anlæg (flydende naturgas, red.) her i Nakskov i begyndelsen af det nye år," siger han til mediet.

Virksomheden er grundet EU-regler afhængige af en dispensation for at kunne fortsætte sin brug af kul og olie i produktionen, indtil den nye gasledning efter planen er færdigetableret i 2024.

Indtil gasledningen er godkendt, og virksomheden dermed kan få sin medlertidige dispensation, må man fra januar ifølge direktøren hver eneste dag fragte 15 lastbiler flydende naturgas til Lolland og Falster fra Gøteborg i Sverige.

Minister overvejer andre løsninger

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har tidligere sået tvivl om, hvorvidt der overhovedet skal etableres en ny naturgasledning til Lolland og Falster.

"Som element i overvejelserne om at etablere en gasledning til Lolland og Falster undersøges øvrige relevante alternativer, herunder ikke mindst mulighederne for elektrificering og energieffektivisering," skrev ministeren i november i et folketingssvar til Enhedslistens Søren Egge Rasmussen.

Energistyrelsen gjorde dog dengang opmærksom på, at en elektrificering af Nordic Sugars to fabrikker på kort og mellemlangt sigt være markant dyrere end en ny gasledning og forsyning med naturgas.

"Samfundsøkonomisk set er gasforsyning også det billigste alternativ, hvis det forudsættes, at den gas, der anvendes, er fossil naturgas," noterede Energistyrelsen dengang.

Energistyrelsen: Elektrificering af Danmarks næststørste CO2-udleder ikke realistisk

Dan Jørgensen er klar til at se på alternativer til ny gasledning

Danmarks næststørste CO2-udleder vil forlænge brug af kul

Energitunge virksomheder kan alene levere en CO2-reduktion på 30 pct.  

Mere fra CleantechWatch

Ny aftale sikrer både lavere elafgift og afdragsordning

Et bredt politisk flertal er blevet enige om en aftale, der skal hjælpe danskerne igennem en vinter præget af høje energipriser. Aftalen rummer blandt andet en sænkelse af elafgiften, afdragsordning og flere penge til udrulning af fjernvarme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs