Tidligere Deloitte-konsulent vil gøre miljøregulering mere overskuelig for virksomheder

Miljøregulering skaber incitamenterne til at investere i vand- og spildevandsteknologi, mener Søren Schou. Derfor vil han gennem platformen Aquareg skabe et overblik over regulering af vand og spildevand.
Søren Schou, grundlægger og adm. direktør i AquaReg. | Foto: PR / AquaReg
Søren Schou, grundlægger og adm. direktør i AquaReg. | Foto: PR / AquaReg

Søren Schou, grundlægger og adm. direktør i Aquareg ser sig selv som en guide til junglen af lovgivning og reguleringer, der selv for store miljøteknologi-virksomheder kan være uoverskuelige at finde rundt i.

”Det er næsten altid regulering, der gør det økonomisk attraktivt at løse miljøproblemer. For det er regulering, der bestemmer prisen på spildevandsudledning og dermed giver virksomhederne grund til at begrænse deres forurening,” siger Søren Schou.

Med Aquareg vil han hjælpe virksomheder, som har udviklet miljøteknologier til vandsektoren, med at finde ud af, hvilke kunder, der har størst incitament til at reducere deres miljøpåvirkning.

”Mange virksomheder har nogle fantastiske teknologier til at løse miljøproblemer, fx inden for spildevand. Men selvom et miljøproblem kan løses, er det ikke ensbetydende med, at det bliver det. Det kræver, at der er en business case i at løse problemet,” siger Søren Schou, der i sit firma Aquareg har udviklet en platform til at kortlægge miljøregulering på forbrug og udledning af vand og spildevand i forskellige lande og regioner gennem offentlige tilgængelige data.

Søren Schou er uddannet økonom, og inden han startede Aquareg, havde han arbejdet som strategikonsulent i store internationale virksomheder som Accenture og Monitor-Deloitte med en specialisering indenfor bæredygtighed, forretningsstrategi og innovation.

”Qua min uddannelse tænker jeg nok meget i incitamenter. Hvornår er en virksomhed motiveret til at reducere sin forurening, og hvornår er den ikke,” siger han.

Gennem sit tidligere arbejde opdagede han, at mange virksomheder har svært ved at overskue miljøreguleringer, desto længere væk fra hjemmemarkedet de kommer. Men samtidig er det vigtigt for mange, da det kan spare dem for store summer.

De tanker fik sidste år Søren Schou til at starte virksomheden Aquareg.

”Regulering, afgifter, grænseværdier osv. er i princippet offentligt tilgængelige. Derfor begyndte jeg at tænke, om man kunne samle dem for mange lande på én platform og gøre dataen nemt tilgængelig for de virksomheder, der sælger vand- og spildevandsteknologi,” siger Søren Schou.

At gå fra at være klassisk lønmodtager til at være selvstændig kan være en stor omvæltning.

”Det har været helt vildt. Jeg kommer fra store virksomheder, hvor der er styr på alting, og hvor man bare skal koncentrere sig om sin egen opgave,” siger han med et stort smil og fortsætter:

”Nu er det mig, der laver næsten det hele. Det er mig, der taler med kunder, , samler og bearbejder data, holder styr på regnskabet, vasker op og alt det andet. Heldigvis har vi nogle gode folk til at hjælpe os.”

Næste skridt

Lovgivning og regulering har utrolig stor betydning på priserne på vand og spildevand og varierer meget fra land til land. Men også mellem regioner i det enkelte land kan prisen svinge, fortæller Søren Schou.

”På vandområdet er priserne ofte politisk fastsat via regulering. For eksempel betaler en husstand i København over 100 gange mere for en kubikmeter vand end i Saudi Arabien,” siger han.

Det betyder, at jo større en virksomheds vandforbrug og vandregning er, desto større interesse har den pågældende virksomhed i at reducere den post.

Tidligere i år lavede Aquareg et pilotprojekt sammen med Liqtech, som fremstiller industrielle vandbehandlingssystemer. Her undersøgte startup-virksomheden spildevandsafgifterne i en række europæiske lande.

Herefter kombineres det med industrielle databaser over selskaber og fabrikker i de forskellige områder. På den måde kan Liqtech finde ud af hvilke firmaer, som kunne have størst interesse i at benytte deres teknologi.

Fra kaffe til investering

I løbet af efteråret 2021 brugte Søren Schou det meste af sin tid på at drikke kaffe med potentielle kunder for at finde ud af, om der er et hul i markedet, som reelt kunne fyldes.

Siden har en række pilotprojekter været med til at gøre Aquareg klogere på, hvordan deres produkt skal se ud i forhold til kundernes behov.

Første fase er nu overstået, og virksomheden er klar til at tage næste skridt.

Her skal den platform, som virksomheden bruger til at samle information fra forskellige datakilder, udvikles yderligere.

”Vi har lavet mindre analyser for en håndfuld pilotkunder og nu hvor vi har fået valideret vores produkt er vi klar til at opgradere vores dataplatform. Vi har fået en saltvandsindsprøjtning via noget soft funding, og er ved at finde en medarbejder, der kan drive den tekniske udvikling, så jeg kan koncentrere mig om kunderne,” fortæller Søren Schou.

Aquareg har netop modtaget en investering på 50.000 euro, som gør, at man kan udvide med en ekstra medarbejder til at styrke platformen.

Indtil videre har det ikke været en overskudsforretning, for der er mange udgifter til udvikling af platformen og løn.

”Vores forretningsmodel er baseret på at sælge indsigter fra en dataplatform. Det kræver noget skala, før det bliver en rigtig god forretning. Vores pilotprojekter har været med betalende kunder - det har ikke dækket alle vores omkostninger, men det har været et godt supplement,” lyder det fra Søren Schou.

Selv forventer han, at startuppen vil have flere udgifter end indtægter de næste et-to år.

Aquareg er en del af Niras Green Tech Hub. Det giver blandt andet virksomheden mulighed for at sparre med andre startups. Og også adgang til de ingeniører som sidder hos Niras.

”Vores kernekompetencer er i forståelse af incitamenter og i data. Derfor er det utroligt nyttigt at kunne trække på Niras’ store domæneviden, fx inden for spildevand, vand, forurening mv,” siger Søren Schou.

Derfor regner han også med, at Aquareg bliver boende hos Niras de næste par år.

Debat: Realisering af danske vandvisioner kræver vækstplan

Ingeniører vil styrke forskning og udvikling i jagten på øget eksport af vandteknologi

Startup vil lære computer at affaldssortere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også