Unikt datasæt skal bidrage til vedligehold af danske kloakker

Aalborg Universitet offentliggør i disse dage et nyt datasæt med 1,3 mio. billeder af danske kloakker. Det skal gøre vedligehold af kloakrør nemmere, lyder det fra forskere bag projektet.
Det er de to forskere Joakim Bruslund Haurum og Thomas B. Moeslund fra Visual Analysis and Perception (VAP) laboratoriet ved Aalborg Universitet, der står bag det nye datasæt. | Foto: PR/Aalborg Universitet
Det er de to forskere Joakim Bruslund Haurum og Thomas B. Moeslund fra Visual Analysis and Perception (VAP) laboratoriet ved Aalborg Universitet, der står bag det nye datasæt. | Foto: PR/Aalborg Universitet
AF JOSEPHINE BUUR BACH

Forskere fra Visual Analysis and Perception (VAP) laboratoriet ved Aalborg Universitet har forskere taget det første spadestik til at udgive verdens første og mest diverse dataset til genkendelse af fejl i kloakker ud fra billeder med målet om at bedre tilstanden af danske kloaksystemer.

Det skriver Videnskab.dk.

Det nye datasæt tager udgangspunkt i 75.618 forskellige inspektioner, der er foretager for tre danske vandforsyninger over en periode på ni år, hvilket har resulteret i et unikt datasæt med en stor diversitet af kloaktyper, former og materialer, som er blevet set igennem af professionelle kloakinspektører for at inddele billederne i fejlklasser med henblik på bedre identificering af fejl på rørene.

Datasættet er frigjort for alle, der er interesserede i at forske i automatisk genkendelse af kloakfejl i håb om at overkomme forhindringer som mange på lige adgang til data, manglende fælles tilgang til, hvordan algoritmer bliver bedømt og tendens til ikke at dele kode. Dette skal ifølge forskerne lede til flere åbne datasæt fra forskellige steder i verden, sådan at geografisk skævvridning kan omgås, og fejl i kloakker kan blive genkendt automatisk på tværs af hele kloden.

Voldsomme regnmængder overbelaster kloaknet i Odsherred 

Nedslidte betonkloakker truer boligejere

Kloakseparering: Aarhus Vand er dobbelt så dyr som privat kloakmester 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også