Nedslidte betonkloakker truer boligejere

At en stor del af landets betonrør nærmer sig pensionsalderen er ifølge kloakvirksomheden Norva24 en tikkende bombe under boligmarkedet. Kloakkernes forfatning indgår nemlig ikke i tilstandsrapporten og bliver som regel overset – men ejeren hænger på regningen.
Ser man tegn på problemer med kloakken opfordrer kloakfirmaet Norva24 til at bestille en tv-insepktion til 2-5.000 kr. | Foto: Martin Dam Kristensen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Ser man tegn på problemer med kloakken opfordrer kloakfirmaet Norva24 til at bestille en tv-insepktion til 2-5.000 kr. | Foto: Martin Dam Kristensen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Rørene skaller og knækker, rødder fra træer vokser ind i kloakkerne – og rotterne gnaver sig gennem de gamle, møre betonelementer.

Mens landets betonkloakker flere steder nærmer sig pensionsalderen, tager kun en brøkdel af de omkring 50.000 årlige hushandler højde for kloakkernes forfatning. Men gamle kloakker er en tikkende bombe under boligmarkedet og en stor risiko for især boligkøbere, advarer kloak- og entrepenørvirksomheden Norva24.

"Du er som husejer selv ansvarlig for alle kloakker på din matrikel. Det kan blive meget dyrt og kaotisk at få lagt en ny kloakering ind, hvis det pludselig bryder sammen. Så du kan købe katten i sækken, hvis du ikke ved, hvordan husets kloak ser ud, og hvor slidt den er," udtaler driftschef Anders Duus i en meddelelse.

Særligt huse bygget i 60'erne og 70'erne, da kloakledninger ofte blev udført med betonrør, er ifølge entreprenørselskabet i farezonen:

"Vi begynder at se starten på betonrørenes problemer her 30 og 40 år efter, og mængden af problemer vil kun stige, når de passerer 50-årsalderen," vurderer driftschefen.

Skal haven graves op, løber regningen for at reparere kloaksystemet på matriklen ifølge driftschefen hurtigt op i 100.000 til 250.000 kr.

Anders Duus mener i det lys, at huseftersynsordningen skal udvides, så kloakkerne også indgår i tilstandsrapporten.

"Kloakkerne er ikke inkluderet i huseftersynsordningen, men det burde være lovpligtigt ligesom eftersyn af el-systemet er. Køber bør altid spørge sælger om kloakkens tilstand og få den kontrolleret for at få det komplette billede af boligen," siger Anderes Duus.

Fynsk kloakprojekt genoptages efter konkurs hos entrepenør

Klimaskærme skal suge vand og bremse trafikstøj i nyt forsøg i København 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også