Nordic Waste-stifter hiver millioner ud i udbytte efter jordskredsår

David York forgylder sig selv, sin kone samt sine tre børn med i alt 25 mio. kr., viser nyt regnskab for Nordic Waste-stifterens holdingselskab.
David York stiftede Nordic Waste i 2018 og er i dag bestyrelsesmedlem og medejer af virksomheden. | Foto: Nordic Waste/pr
David York stiftede Nordic Waste i 2018 og er i dag bestyrelsesmedlem og medejer af virksomheden. | Foto: Nordic Waste/pr

Det har indtil videre kostet den danske stat over 200 mio. kr. at uskadeliggøre den tikkende miljøbombe, som miljøminister Magnus Heunicke (S) har døbt Danmarks mest omtalte jordskredssag i Randers.

Imens er stifteren og medejer af den udskældte affalds- og ressourcevirksomhed, Nordic Waste, som i midten af december sidste år kastede håndklædet i ringen i sit forsøg på at standse de enorme jordmasser, indtil videre gået fri rent økonomisk set.

Samtidig viser det sig nu, at David York har valgt at trække et tocifret millionbeløb i udbytte fra sit holdingselskab, der udelukkende har tjent sine penge på Nordic Waste. Det viser netop fremlagt regnskab for det forgangne år, hvor jordskreddet tog sin begyndelse.

Nærmere betegnet 25 mio. kr. tilfalder York-familien i udbytte, ifølge regnskabet.

CleantechWatch har uden held forsøgt at få en kommentar fra David York.

”Tilfredsstillende”

Det drejer sig om DYC-Holding 2 Aps, der som navnet indikerer er et af flere holdingselskaber ejet af David York. I alt har Nordic Waste-stifteren tre holdingselskaber, hvor igennem han har ejerandele i alt fra en monteringsvirksomhed til en ejendomsinvestor. Hverken DYC-Holding eller DYC-Holding 3 har givet David York noget nævneværdigt udbytte.

Mere interessant er det altså at kigge på DYC-Holding 2, der har en ejerandel på mellem 10 og 15 pct. i henholdsvis DSH Recycling, som er i rekonstruktion, samt i søsterselskabet Nordic Waste, der i januar gik konkurs som følge af jordskredssagen. 

Som tidligere beskrevet er DSH Recycling gået i rekonstruktion, da virksomhedens primære indtægtskilde har været at udleje jordskredsgrunden samt maskinel til søsterselskabet Nordic Waste. Dermed stammer indtægterne i David Yorks holdingselskab udelukkende fra driften af Nordic Waste.

I det forgangne år landede David Yorks DYC-Holding 2 et overskud på knap 10,9 mio. kr. 

Et betragteligt fald på lidt over 20 mio. kr. sammenlignet med året forinden, hvor York-familien da også kunne trække hele 51 mio. kr. i udbytte.

”Ledelsen anser årets resultat som tilfredsstillende,” lyder det da også fra David York i en kommentar til regnskabet.

David York ejer 60 pct. af holdingselskabet, mens de resterende procenter er fordelt blandt hans kone samt tre børn igennem deres respektive holdingselskaber, der passende hedder henholdsvis Kid 1, Kid 2 og Kid3 Holding Aps.

Kammeradvokaten undersøger medansvar

Både Randers Kommune, der formelt har ansvaret for at afbøde konsekvenserne af jordskreddet, samt staten har tilsammen rejst krav mod Nordic Waste på over 200 mio. kr. som følge af sagen. Siden er også søsterselskabet DSH Recycling blevet vurderet af Kammeradvokaten til at have et medansvar, som tidligere beskrevet i CleantechWatch

Af den grund har både kommunen og staten varslet identiske krav mod søsterselskabet. Disse er dog endnu ikke omfattet af virksomhedens økonomisme redningsplan, der senest blev drøftet på et rekonstruktionsmøde i Skifteretten i Randers kort før påske. Det er dermed endnu uvist, hvorvidt de kan blive gjort gældende, og i givet fald hvordan det vil påvirke en rekonstruktion af selskabet.

Rekonstruktionen betyder konkret, at selskabet sammen med hjælp fra en udpeget advokat skal forsøge at strikke en økonomisk plan sammen for at komme på fode igen. 

Indtil videre er planen, at moderselskabet SDK Freja, der i sidste ende ejes af olie- og shippingrigmanden Torben Østergaard-Nielsen, vil betale samtlige af DSH Recyclings kreditorer, viser DSH Recyclings rekonstruktionsplan, som CleantechWatch har aktindsigt i. SDK Freja har ikke ønsket at svare på, hvorvidt det også vil gælde staten og Randers Kommune.

Jagten efter medansvarlige for det omsiggribende jordskred stopper ikke her.

Kammeradvokaten har tidligere meddelt CleantechWatch, at statens advokat agter at undersøge et muligt erstatningsansvar hos ledelse og ejerne bag Nordic Waste samt søsterselskabet, herunder altså også stifter David York. 

Kammeradvokaten vil blandt andet se på udbetalingerne af udbytte til ejerne siden etableringen af Nordic Waste i 2018, lød det i slutningen af februar fra advokat Boris Frederiksen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også