Forskeres gennembrud med skummateriale kan lukke affaldsloop

En simpel kemisk proces kan være svaret på at løse udfordring med skummadrasser, som er svære at genanvende. 
Foto: RetourMatras/PR
Foto: RetourMatras/PR

Der er godt nyt for de omkring 500.000 brugte madrasser, der hvert år kassereres i Danmark, hvoraf de fleste ender i et affaldsforbrændingsanlæg.

Det er nemlig lykkedes forskere fra Aarhus Universitet med hjælp fra Teknologisk Institut og en række industripartnere at nedbryde polyuretanskum og gendanne materialerne om og om igen uden kvalitetstab, hvilket ifølge en af forskerne bag projektet er et ”betydeligt fremskridt” mod et lukket loop.

Det skriver Wastetech

Steffan Kvist Kristensen, der er adjunkt ved Aarhus Universet og en del af forskningsgruppen Repurpose, kalder gennembruddet for et betydeligt fremskridt.

”Det er tidligere lykkedes os at trække byggeblokkene ud, men nu har vi bevist, at vi kan tage de materialer og bruge dem til produkter i samme høje kvalitet. Det er første gang, at det er lykkedes af nedbryde polyuretan og få et produkt, som er en én-til-én substitut. Alle andre tidligere processer har krævet en nedvaskning, hvor man putter fossilt baserede byggeblokke i mixet for at få den nødvendige kvalitet,” siger han til mediet. 

Det er ikke første gang, at projekter er blevet igangsat for at gøre noget ved affaldsstrømmen fra skummadrasser. Tidligere har CleantechWatch kunne beskrive, at et partnerskab mellem affaldselskaberne Amager Ressourcecenter (ARC) og Vestforbrænding og Vejle og Odsherred Kommuner i 2022 testede, om der var potentiale i at skille madrasserne ad og genanvende blandt andet PUR-skum til råmaterialer af høj kvalitet.

I forsøget er der samlet både boxmadrasser og bløde madrasser (spring- og skummadrasser) ind fra genbrugspladser og storskrald. Efterfølgende er madrasserne blevet kørt til Holland, hvor virksomheden Retourmatras, der udelukkende arbejder med at genanvende madrasser, har taget sig af madrasserne fra Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også