Affaldsselskab tror på dansk anlæg til madrasgenanvendelse efter forsøg

Et partnerskab med ARC, Vestforbrænding og to kommuner har forsøgsvist samlet kasserede madrasser ind og fået dem behandlet i Holland. Men flere skal være med, hvis genanvendelsen skal fungere i stor skala.
Madrasser genanvendes på den hollandske virksomhed RetourMatras. | Foto: RetourMatras/PR
Madrasser genanvendes på den hollandske virksomhed RetourMatras. | Foto: RetourMatras/PR

Hvert år kassereres der i Danmark omkring 500.000 brugte madrasser, hvoraf de fleste ender i et affaldsforbrændingsanlæg.

Et partnerskab mellem affaldselskaberne Amager Ressourcecenter (ARC) og Vestforbrænding og Vejle og Odsherred Kommuner har derfor for nylig testet, om der er potentiale i at skille madrasserne ad og genanvende metal, PUR-skum og tekstiler til råmaterialer af høj kvalitet.

Og det er der ifølge Merete Kristoffersen, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i København.

”Men det kræver omkring 250.000 madrasser – altså hveranden kasserede madras – om året, for at en ordning kan komme op at køre,” skriver hun i et mailsvar til CleantechWatch.

For Vestforbrænding har motivationen for at gå med i partnerskabet været at få nedbragt andelen af husholdningsaffald til forbrænding. Og Iben Stanhardt, forretningsudvikler hos Vestforbrænding, er overbevist om, at ambitionerne om at få genanvendt flere madrasser vil lykkes.

”I dag genanvender vi kun metallet, hvilket svarer til under ti pct. af vægten, og vi vil gerne op på 85 pct.,” siger hun.

I forsøget er der samlet både boxmadrasser og bløde madrasser (spring- og skummadrasser) ind fra genbrugspladser og storskrald. Efterfølgende er madrasserne blevet kørt til Holland, hvor virksomheden Retourmatras, der udelukkende arbejder med at genanvende madrasser, har taget sig af madrasserne fra Danmark.

”Hverken miljømæssigt eller økonomisk giver det mening at køre madrasserne til Holland for at få dem genanvendt. Så det kræver, at der etableres en virksomhed i Danmark, og det skal nok komme, for interessen er der. Og vi har allerede en aftager til det genanvendte skum,” siger Iben Stanhardt med henvisning til Bramming Plast-Industri.

Vestforbrænding samlede i marts en containerfuld madrasser ind til forsøget på sin genbrugsstation i Hillerød og har økonomisk bidraget med at betale en del af omkostningerne til transporten til Holland, fortæller forretningsudvikleren.

De bløde madrasser er bedst egnede

De indsamlede bløde madrasser var velegnede til Retourmatras’s genanvendelsesproces, der gav en genanvendelsesprocent på 80.

Boxmadrasserne derimod var ikke egnede til automatisk demontering på grund af brandfare og materialesammensætning.

I stedet vil boxmadrasserne formodentlig kunne knuses og efterfølgende sorteres, så der kan opnås en sorteringsgrad på mindst 68 pct., fremgår det af en pressemeddelelse om forsøget fra Cirkulær København.

Madrasser skal af hensyn til både håndtering og den såkaldte genbindingsproces af skummet være helt tørre, før de er egnede til genanvendelse.

I Holland, hvor en produktansvarsordning sikrer, at ca. 75 pct. af madrasserne indsamles til genanvendelse, er der i øjeblikket forsøg i gang med distribution af plastikbetræk for at beskytte brugte madrasser mod vand under indsamlingen.

Bramming-virksomhed vil genanvende skummadrasser i nyt projekt

Projektpartnere melder om ”gennembrud” i genanvendelse af genstridig plasttype

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også