Debat: Affaldsselskab konkurrenceforvrider og viser manglende klimahensyn

Tager det kommunalt ejede AVV opgaven med at reparere aflagte hvidevarer fra private virksomheder? Det skal Ankestyrelsen nu afgøre. Sagen er afgørende for, hvordan vi som land vil håndtere den grønne omstilling nu og i fremtiden, skriver adm. direktør i Elretur Morten Harboe-Jepsen i dette debatindlæg.
Morten Harboe-Jepsen er adm. direktør i Elretur, der håndterer producentansvaret for småt elektronikaffald. | Foto: Elretur / PR
Morten Harboe-Jepsen er adm. direktør i Elretur, der håndterer producentansvaret for småt elektronikaffald. | Foto: Elretur / PR
AF MORTEN HARBOE-JEPSEN, ADM. DIREKTØR I ELRETUR

En kommunal løsning er ikke optimal, hvis vi vil have så meget elektronikaffald som muligt genbrugt af forbrugerne til glæde for klimaet og borgernes pengepung.

Det kræver nemlig viden og de rette faciliteter at genbruge på en ordentlig måde. De kompetencer har Elretur. Men Affaldsselskab Vendsyssel Vest (AVV) har takket nej til vores tilbud om samarbejde.

Det er selvfølgelig opløftende at se kommuner som Hjørring og Brønderslev tage klimastafetten i hånden og sætte fokus på genbrug. Det er afgørende for en cirkulær økonomi, hvor danske forbrugere skifter ud som aldrig før.

Men klimapotentialet er for stort til at overlade til tilfældighederne i hver enkelt kommune. Derfor har Elretur etableret en ansvarlig kollektiv ordning, hvor en samlet branche sikrer genbrug og genanvendelse i hele landet.

Helt konkret betyder det, at de producenter, som i dag sender hvidevarer ud til forbrugerne, også er med til at indsamle og genanvende de samme hvidevarer. Det sikrer, at køleskabe, ovne og vaskemaskiner produceres nænsomt med genbrug og genanvendelse for øje – og at så meget som overhovedet muligt indsamles ensartet på tværs af kommunegrænser.

Det kaldes producentansvaret. Et ansvar, hvor ansvarlig genbrug og genanvendelse er drivende elementer.

Og det er netop producentansvaret, der er den bedste løsning. For eksempel er Elretur i fuld gang med at etablere behandlingsanlæg både øst og vest for Storebælt, så vi sikrer, at mest muligt elektronikaffald får den rigtige behandling og dermed er til gavn for klimaet, miljøet og ikke mindst forbrugerne.

I Hjørring og Brønderslev har det kommunalt ejede affaldsselskab AVV etableret en lokal ordning. Her istandsættes brugte hvidevarer og sælges tilbage til forbrugerne under markedspris.

Det lyder meget rart. Men det er desværre skidt for den grønne omstilling. Og så går det blandt andet også ud over private aktører, der selvfølgelig ikke kan konkurrere med en ordning, der er båret af skattekroner.

Hos Elretur ser vi derfor frem til, at sagen nu afgøres i Ankestyrelsen.

Gode løsninger skabes i fællesskab

Det store klimapotentiale kommer af, at 95 pct. af alt elektronikaffald kan genanvendes. Men det kræver viden og de rigtige anlæg – samt sporbarhed og de rette tilladelser.

Den kollektive ordning sørger blandt andet for, at produkter, der genbruges, er ordentligt istandsat, kommer med garanti og har slettet tidligere forbrugeres data. Det er nemlig den gode forbrugeroplevelse, som skal bære fremtidens genbrugsmarked.

Det giver derfor god mening, at det er producenterne, som jo også er det, lovgivningen tilskriver, som tager ansvaret for at genanvende elektronikaffald. Det har aldrig været meningen, at kommuner skulle bruge borgernes skattekroner på at løse en opgave, som private virksomheder i dag forsøger at leve af gennem stor professionalisme og faglighed.

Desuden findes der private aktører, som er godkendte til at reparere elektronik i overensstemmelse med de gældende standarder, dataregistreringer og købeloven. Producenterne og reparatørerne skal også indberette data om affaldet til det nationale datasystem, hvorfor vores medlemsvirksomheder har investeret store beløb i deres it-systemer.

Lokale projekter overser ofte alle de krav og hensyn, som også er en del af at drive en ansvarlig virksomhed.

Kommunerne er naturligvis afgørende samarbejdspartnere i den grønne omstilling. Elretur samarbejder faktisk med rigtig mange kommuner og reparationsvirksomheder for at sikre genbrug, erfaringsopsamling, investeringer, arbejdspladser og ikke mindst sikkerhed for forbrugeren.

Men samarbejdet skal netop være et samarbejde, så private virksomheder ikke kommer i klemme – og vi ikke gennem lokale særhensyn glemmer, at formålet til syvende og sidst må være den bedste løsning for klimaet og den cirkulære økonomi.

Det kræver, at vi holder fast i de fælles løsninger – og ikke den praksis, som AVV desværre lægger for dagen. Det er ikke til nogens gavn, at offentlige virksomheder bruger ressourcer på at nedbryde og underminere ordninger, som allerede er fastsat lovgivningsmæssigt.

Ressourcerne er langt bedre brugt ved at samarbejde.

Elretur bygger to millionanlæg i håb om bedre genanvendelse af elektronik

Elektronikkæde vil sælge genbrugt udstyr 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også