Elretur bygger to millionanlæg i håb om bedre genanvendelse af elektronik

Elreturs to kommende genanvendelsesanlæg skal sikre bedre og mere genanvendelse af elektronikaffald og komponenter. Anlæggene kommer til at beskæftige op mod 80 personer og koste godt 10 mio. kr. hver.
Adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen, håber at de to First Treatment-anlæg vil gøre genanvendelse af elektronikaffald lettere og bedre. | Foto: Elretur
Adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen, håber at de to First Treatment-anlæg vil gøre genanvendelse af elektronikaffald lettere og bedre. | Foto: Elretur
AF ASGER ODGAARD, ERHVERVSPRAKTIKANT

To nye genanvendelsesanlæg skal hjælpe Danmark til at forbedre mulighederne for genanvendelse af komponenter og genvinding af råmaterialer fra elektronikaffald.

Anlæggene, som er blevet navngivet First Treatment-anlæg, kommer til at koste op mod 10 mio. kr. stykket.

Selvom det i første omgang betyder en omkostning for Elretur og partnerselskaberne, forventes det at de genvundne ressourcer med tiden vil gøre op for driftsomkostningerne.  

"Drømmen er, at de skal finanserne sig selv efter et par år," siger Morten Harboe-Jepsen, adm. direktør Elretur.

Anlæggene kommer også til at skabe op til 40 nye arbejdspladser som kan blive betjent af stort set alle.

Selvom der er tale om ”efterspurgt arbejdskraft” som kan gøre det svært at finde medarbejdere til anlæggene, mener direktøren ikke, at det kommer til at blive et problem for Elretur.

"Med det nuværende arbejdsmarked kommer vi til at hente arbejdskraft fra udlandet, og der vil også kunne være plads til funktioner til medarbejdere, der lige nu er på kanten af arbejdsmarkedet."

Anlæggenes placering er endnu ukendt, dog er det besluttet er der skal bygges to anlæg i henholdsvis Øst- og Vestdanmark. Elretur forventer at anlæggene skal være i drift en gang næste år, hvis alle de nødvendige tilladelser bliver godkendt.

Anlæggenes funktion er at forvandle gammelt elektronik til profit. Det skal anlæggene gøre ved at sikre, at så meget elektronik som muligt bliver genanvendt og så mange materialer genvundet.

Modsat genbrug, hvor elektronik eksempelvis bliver videresolgt i sin eksisterende form, er genanvendelse, når enkelte dele eller råmaterialer fra et gammelt produkt, som kan genbruges eller sælges.

Stena Recycling vil genanvende bilbatterier på nyt anlæg

Elektronikkæde vil sælge genbrugt udstyr

Elretur skal nu også håndtere indsamling og genanvendelse af lyskilder

HJ Hansen og Elretur: Vi kan genanvende meget mere elektronikaffald 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også