EU vil styrke overvågningen af affaldskriminalitet

Affaldskriminalitet er et voksende problem i både Danmark og resten af EU. Det skal en ny transportforordning fra EU-kommissionen gøre op med.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

En ny transportforordning, der blandt andet regulerer, hvordan affald importeres og eksporteres på tværs af EU-landenes grænser – og ud af EU – skal styrke overvågningen af affaldskriminalitet.

Det skriver Dansk Affaldsforening.

Ordningen vækker med sit globale fokus på affaldskriminalitet begejstring hos brancheorganisationen. Det er nemlig en problemstilling, som Dansk Affaldsforening ikke kun er opmærksom på.

Herhjemme har hvidvasksekretariatet hos bagmandspolitiet ligeledes udset sig affaldskriminalitet som fremtidigt fokusområde. Af samme årsag har England inkluderet punktet i sin nationale affaldsplan.

Ligesådan har den internationale Financial Action Task Force, der overvåger hvidvask og terrorfinansiering globalt, peget på, at illegal affaldstransport er et "ekstremt profitabel".

Men holdningerne står i stor kontrast til regeringens lovforslag om yderligere privatisering af affaldssektoren, som netop er sendt i høring. I lovforslagets bemærkninger mener regeringen, at affald er en værdifuld ressource, som der er stor efterspørgsel på i Europa. Det billede kan Dansk Affaldsforening på ingen måde genkende.

"Den omfattende illegale handel med affald bliver sjældent adresseret i den danske debat. Dens forekomst understreger dog, at affald ikke er nogen værdifuld ressource, men derimod et miljøproblem, som man kan tjene penge på ved at lade forsvinde i et hul i jorden eller ud af landet," skriver Dansk Affaldsforening i sit høringssvar og efterlyser samme erkendelse hos den danske stat, som i EU.

Genvindingsindustrien vil skrue op for affaldets frie bevægelighed i EU

Landsskatteretten dømmer årelang momspraksis på skrald ulovlig 

Højesteretsdom koster Københavns Kommune dyrere end først antaget 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også