Klimapartnerskab efterlyser nationalt datasystem for affald og ressourcer

Regeringens klimapartnerskab for affald, vand og cikulær økonomi blåstempler den politiske indsats på de tre områder i det forgangne år. Det kommende vil være i implementeringens tegn og her bliver digitalisering afgørende, spår formand.
Foto: Rico Feldfoss
Foto: Rico Feldfoss

Når de politiske ambitioner for affald og cirkulær økonomi i de kommende år skal veksles til handling, er det afgørende, at der kommer et øget fokus på mulighederne ved at anvende data som værktøj i den grønne omstilling.

Det mener Camilla Haustrup Hermansen, formand for klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi og direktør for forretningsudvikling i Plus Pack.

"Vi ved i dag, at nogle af de største udfordringer med at udnytte de digitale muligheder i en cirkulær omstilling ligger i manglende adgang til data og manglende kompetencer til at anvende data strategisk," siger hun.

Derfor efterlyser Camilla Haustrup Hermansen en fælles database for affaldssektoren, der skal gøre det lettere for alt fra affaldsselskaber, renovatører til private genvindingsvirksomheder og emballageproducenter at danne sig overblik over priser, mængder og lokationer for affaldsfraktioner.

"Vi skal have et intelligent, enstrenget datasystem inden for affald og ressourcer. Data skal samles et sted, som alle aktører kan tilgå, og ikke være spredt ud i flere databaser for affaldsdata. Sådan et har vi ikke i dag. Og det ville være et skridt i den rigtige retning," siger Camilla Haustrup Hermansen, der til dagligt varetager stillingen som direktør for forretningsudvikling i familievirksomheden Plus Pack.

Positivt første år

Når Camilla Haustrup Hermansen kigger tilbage på det år, der er gået, siden klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi afleverede sine anbefalinger til regeringen, er der grund til at glæde sig over den politiske kurs, der er blevet lagt, mener hun.

Formanden peger blandt andet på, at der er blevet sat underskrift på en genopretningsplan for dansk eksport med fokus på vandteknologi, ligesom affaldssektoren i sommer fik en klimaaftale, som man med formandens ord er "kommet langt" med.

"Vi ser i klimapartnerskabet positivt på klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, som har mange af vores centrale anbefalinger med," siger Camilla Haustrup Hermansen.

Hun henviser til den ensartede affaldssortering i husholdninger og erhverv, der træder i kraft i juli i år, krav om udbud på kommunalt indsamlet affald på det private marked og tilpasningen af affaldsforbrændingskapaciteten.

Nu, betoner formanden, gælder det om at holde fast i implementeringen.

"Politikerne må ikke slippe presset nu. Jo længere tid, der går med den implementering, jo større usikkerhed vil der være ved, hvornår effekterne af planen slår ind," siger Camilla Haustrup Hermansen.

Det var ellers ikke en let fødsel, hendes klimapartnerskabet fik.

Den 11. marts – samme dag, som Camilla Haustrup Hermansen og det øvrige formandskab for klimapartnerskabet præsenterede deres anbefalinger for klimaminister Dan Jørgensen og miljøminister Lea Wermelin – lukkede regeringen Danmark ned som følge af den tiltagende coronasmitte.

Siden har KL på aftalepartiernes foranledning afleveret en forslag til en reduktion af den danske affaldsforbrændingskapacitet – et forslag, som myndighederne endte med at afvise, hvormed den danske affaldssektor nu undergå en omtalt liberalisering.

Camilla Haustrup Hermansen forholder sig dog positivt til udfaldet, som giver "muligheder for erhvervslivet og for virksomheder for at investere i infrastruktur til at sortere og genanvende det indsamlede affald."

"Planen fjerner al tvivl om, hvorvidt vi skal gå mod mere ensartet sortering i hele landet og dermed bedre genanvendelse i højere kvaliteter. Så vi har kun roser til politikerne for at holde fast i det udgangspunkt," siger hun.

At en lang række kommuner allerede har søgt om dispensation fra de nye sorteringskrav, rokker ikke ved den konklusion:

"Retningen er lagt, og det er vi særdeles tilfredse med," siger Camilla Haustrup Hermansen.

Formand for klimapartnerskab valgt ind i DI-bestyrelse

Debat: Data er råstoffet i den grønne omstillings næste etape 

Overskuddet skrumper hos Plus Pack for tredje år i træk 

Klimapartnerskab vil nedlægge små renseanlæg 

Klimapartnerskab med bombe under forbrændingsanlæg: Slut med at brænde af 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også