CleantechWatch

Solum om politianmeldelse: Bygger på forkerte konklusioner

Affaldsvirksomheden Solum har overholdt alle regler, men kommunen har ikke sikret virksomheden de nødvendige rammer for at forhindre for store affaldsmængder, lyder det fra direktør. Borgmester kan dog ikke genkende Solums udlægning af sagen.

Foto: Lasse Kofod

Solum overholder alle de regler, som affaldsvirksomheden skal overholde, og har søgt de rette tilladelser.

Sådan lyder det i en kommentar fra Solum, efter Roskilde Kommune har bedt brandvæsenet om at politianmelde affaldsvirksomheden i kølvandet på en flere måneder lang brand på Solums affaldsanlæg i Roskilde.

Det er Økonomiudvalget i Roskilde, der har iværksat anmeldelsen efter mistanke om, at Solum har opbevaret for store mængder brændbart materiale uden at ansøge om tilladelse, og at reglerne for brandsikkerhed derfor ikke er blevet overholdt.

Men anmeldelsen bygger på de forkerte konklusioner, mener Solum.

"Vi har flere gange gjort opmærksom på, at vi under corona har modtaget helt vilde mængder have- og parkaffald, ligesom vi har spurgt Roskilde Kommune, om de har et andet sted i kommunen til os. Desværre oplever, at vi får tæt på nul hjælp, når vi beder om dem," siger adm. direktør i Solum Christian Bøggild Christensen i et skriftligt svar til CleantechWatch.

Han påpeger, at virksomheden i stedet mødes med påbud og politianmeldelser.

"I øvrigt påbud og anmeldelser, som vi gang på gang kan tilbagevise," tilføjer direktøren.

Når det kommer til de affaldsbunker, som ifølge Roskilde Kommune er blevet for høje, forklarer Christian Bøggild Christensen, at Solum gennem en længere periode har bedt kommunen om lov til at bruge hele virksomhedens areal, så bunkerne, der består af kompost og biobrændsel, ikke bliver for store.

Solum: "Vi søgte dialogen"

Direktøren understreger, at Solum har "søgt dialogen med kommunen", og at kommunen "blokerer" for, at affaldsvirksomheden kan sikre sig, at bunkerne ikke bliver for høje.

Det har især presset virksomheden under coronakrisen, fordi Roskilde Kommune ifølge Solum samtidig har insisteret på, at der ikke må opstå lugtgener.

"Dermed tvinger de os til at tage imod have- og parkaffaldet fra kommunens borgere med det samme, så det ikke kommer til at ligge og lugte. Så med den ene hånd presser de os til at gøre noget, og med den anden hånd kræver de os politianmeldt for præcis det, som de presser os til," siger Christian Bøggild Christensen.

Virksomheden har siden 2017 været i dialog med Roskilde Brandvæsen og fastholder, at man fra Solums side ikke mangler at levere noget.

Direktøren afviser slutteligt, at Solum uden videre kommer til at acceptere bødeforlæg og varsler, at sagen vil ende for retten, da man mener, at kommunens sagsbehandlingstid på Solums ansøgning har været utilstrækkelig.

"Det er jo de offentlige myndigheder, der skal sikre, at de får færdigbehandlet en sag. Det er ikke os som virksomhed, der skal rykke hverken kommune eller brandvæsen for at blive færdige. Så hvis de mener, at de ikke har fået udsted en tilladelse endnu, så må de jo kigge indad for at se hvor deres egen sagsbehandling er gået i stå. Det kan aldrig komme til at ligge en privat virksomhed til last, at en kommune ikke har styr på deres udstedelse af tilladelser," siger Christian Bøggild Christensen.

Borgmester afviser påstande

I en kortfattet, skriftlig kommentar til CleantechWatch afviser borgmester i Roskilde Kommune, Tomas Breddam (S), Solums udlægning af sagen.

"Jeg kan på ingen måde genkende det billede, som Solum tegner. Virksomheder skal – ligesom alle os andre – overholde de regler og rammer, der er for deres virke. Brandvæsenet kan konstatere, at Solum har opbevaret alt for store mængder brændbart materiale uden at have tilladelse. Det er derfor økonomiudvalget har besluttet at politianmelde virksomheden," skriver Tomas Breddam.

Solum politianmeldt efter langvarig affaldsbrand

Solum trods mulig politianmeldelse: Vi har ikke overtrådt miljøgodkendelse 

Nu vil brandvæsenet forsøge at slukke Solum-brand

Solum kan stå overfor politianmeldelse midt i langvarig affaldsbrand 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs