Solum kan stå overfor politianmeldelse midt i langvarig affaldsbrand

Kvalerne fortsætter for den Roskilde-baserede affaldsvirksomhed Solum, efter der nu tegner sig flertal i Byrådet for at melde virksomheden til politiet for sit ansvar for det affaldsbjerg, der har brændt siden september.
Foto: Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Affaldsvirksomheden Solum A/S kan ende med at blive politianmeldt af Roskilde Kommune som følge af sin håndtering af det bjerg af haveaffald, der har stået i brand på virksomhedens genbrugsanlæg siden september.

Det fremgår af referatet fra et møde i Roskilde Kommunens klima-og miljøudvalg, der tirsdag skulle tage stilling til Roskilde Brandvæsens nyeste redegørelse om branden.

Der tegner sig nu et flertal i Byrådet for at fremsætte en politianmeldelse af virksomheden.

I sin redegørelse vurderer Roskilde Brandvæsen, at affaldsoplaget hos Solum nåede en højde på 17-18 meter eller tre gange højere end de maksimalt tilladte seks meter, som er fastsat i lokalplanen.

Over for Sjællandske Nyheder påpegede formand for teknik-og miljøudvalget Karim Arfaoui (S) tirsdag, at Solum ikke som påkrævet har ansøgt om en beredskabsplan og heller ikke har tilladelse til opbevaring af brændbart materiale i det omfang, de har liggende.

"Mig bekendt har brandvæsnet heller ikke modtaget det udkast til en beredskabsplan, som skulle have været fremme 1. november, så det begynder at stramme til, og de er nødt til at forstå alvoren i det her. Nu er vi nødt til at rasle lidt mere med sablen," sagde Karim Arfaoui til mediet og understreger, at han også mener, at der er basis for at gøre Solum erstatningsansvarlig for de udgifter, der har været i forbindelse med den langvarige brand.

CleantechWatch har forsøgt at få en kommentar fra adm. direktør i Solum, Christian Bøggild Christensen. Han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Endnu et affaldsbjerg

Af Roskilde Brandvæsens redegørelse til kommunen fremgår det ligeledes, at Solum i øjeblikket har endnu et affaldsbjerg placeret ved sit anlæg ved Roskilde, der overgår det omtalte i volumen.

For mens det brændende af haveaffald, der er blevet døbt 'vulkanen', inden branden vurderedes at have haft en volumen på mellem 70.000 og 80.000 kubikmeter, har Roskilde Brandvæsen med droneoptagelser kunnet vise, at der omkring 100 meter derfra ligger en anden bunke, som nærmer sig 100.000 kubikmeter.

Dog har de mile ikke haft samme karakter.

Mens brændende mile bestod overvejende af træ, består den anden af løv og kompostjord, hvilket betyder, at risikoen for brand er mindre, fremgår det af redegørelsen.

Dimensioneringen overgår dog alligevel de tilladte højdekrav, og affaldsmilen vil derfor antageligt være med på dagsordenen, når Byrådet i kommunen efter planen skal tage stilling til en mulig politianmeldelse på sit møde den 25 november.

Her har S, SF og R, der stemte for en anmeldelse ved udvalgsmødet, et samlet flertal.

Nu vil brandvæsenet forsøge at slukke Solum-brand 

Affaldsbrand ved Solum kan tage flere måneder at slukke 

Biomasse var ulovligt opmagasineret forud for kæmpe affaldsbrand i Roskilde

Brandvæsen må vente på, at Solum-brand i Roskilde dør ud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også