Midtjysk affaldsselskab kalder løfte om billig affaldsaftale "helt urealistisk"

Øgede omkostninger og en negativ udvikling i priserne for genanvendelige fraktioner kommer til at betyde, at affaldsaftalen bliver dyrere for kunderne i affaldsselskabet AFLD, der kalder miljøministerens løfte om 55 kr. "helt urealistisk."
Foto: Affaldvarme Aarhus //PR
Foto: Affaldvarme Aarhus //PR

Miljøminister Lea Wermelins (S) løfte om, at det kun vil koste 55 kr. mere per husstand at sortere i ti fraktioner er "helt urealistisk", lyder det fra det fælleskommunale affaldsselskab AFLD, der forudser øgede omkostninger ved den nye affaldsaftale.

Det skriver Horsens Folkeblad.

Det er blandt andet øgede omkostninger til nye affaldsspande og samtidig en negativ udvikling i den pris, affaldsselskaberne kan få for genanvendelige produkter som papir og jern, der kommer til at betyde højere takster for AFLD's kunder, som tæller borgere i kommunerne Billund, Ikast-Brande, Hedensted, Herning, Ringkøbing-Skjern og Varde.

"Kombinationen af mere sortering og faldende priser på det, vi udsorterer, gør, at borgerne kommer til at opleve en stigning i deres affaldsgebyr," siger Preben Friis-Hauge, formand for AFLD, til Horsens Folkeblad.

AFLD er langt fra det eneste affaldsselskab, der har spået om en ekstraregning, der bliver større end de 55 kr. per husstand, som miljøministeren lovede i forbindelse med præsentationen af affaldsaftalen.

Som CleantechWatch tidligere har beskrevet, har blandt andet affaldsselskabet Arwos peget på, at affaldsaftalen kommer til at medføre væsentlige anlægsinvesteringer og nærmere en prisstigning på mellem 200 og 300 kr. om året til den enkelte husholdning.

Samme toner lød tidligere på året fra Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (AVV).

"Det er, som om man ikke har opdaget, at det vil kræve voldsomme investeringer, hvis der skal sorteres i ti slags affald ude hos forbrugerne," sagde formand for affaldsselskabet, Jørgen Bing (SF), til avisen Nordjyske tidligere på sommeren.

Også hos forsyningsselskabet Vand og Affald på Fyn frygter direktør Ole Steensberg Øgelund, at affaldsaftalen kommer til at sætte en stopper for den affaldsordning, som selskabet har brugt godt to år på at udvikle.

"Ordningen har blandt andet krævet indkøb af nye affaldsspande og nye biler, der løber på en seksårig kontrakt. Vi kan godt lave det hele om, men det betyder også, at vi kommer til at stå med en stor ekstraomkostning," sagde direktøren tidligere på året i et interview med CleantechWatch.

De samme bekymringer har lydt i Holstebro Kommune, der ligesom Vand og Affald for nyligt har udrullet en helt ny og dyr affaldsordning, og hos affaldsselskabet Refa, der i juni fortalte, at man regner med, at regningen vil blive 150 pct. større end hidtil antaget.

I en meddelelse udsendt i forbindelse med affaldsaftalen i juni skrev Refa, som er ejet af Lolland og Guldborgsund Kommune, at affaldsindsamlingen fra husstande på Lolland-Falster vil stige fra omkring 780 kr. om året til i snit 2.000 kr. om året, når de nye krav og tilhørende beholdere skal rulles ud til borgerne fra næste år.

Dertil kommer et årligt grundgebyr på omkring 1.500 kr. til blandt andet genbrugspladserne, som alle betaler til i dag.

"Ret beset kan regningen blive endnu større. De nye tømnings- og indsamlingsordninger skal nemlig i udbud. Det kan betyde endnu højere priser, end dem vi kender i dag," sagde Refas bestyrelsesformand, Poul-Henrik Pedersen, i meddelelsen.

Arwos spår større regning og betydelige investeringer med ny affaldsaftale

Venstre kræver svar på beregninger bag affaldsaftale

Store affaldsinvesteringer vælter frem i slipstrømmen på ny aftale

Affaldsselskab: Ensretning af sortering kræver "voldsomme" investeringer

Affaldsselskab forudser store omkostninger med ny affaldsaftale

Affaldsselskab kræver svar fra minister: Skal vi droppe succesfuld plastsortering? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også