Dansk iværksætter har knækket koden for genanvendelse af fødevarekartoner: "Vi håber på et eksporteventyr"

Michael Kristensen har bygget en maskine, der kan skille pap, plast og aluminium ad i tre separate dele. Håbet er, at det kan føre til mere genanvendelse af fødevarekartoner – og en international forretning.
Under 1 procent af danske fødevarekartoner bliver i dag genanvendt. | Foto: Johansen Linda/Ritzau Scanpix
Under 1 procent af danske fødevarekartoner bliver i dag genanvendt. | Foto: Johansen Linda/Ritzau Scanpix

Fødevarekartoner har længe været et smertensbarn i den grønne omstilling. Kartonerne indeholder foruden pap nemlig også plast og aluminium, og det gør det svært at genanvende materialet.

Men det er måske slut nu: En idérig iværksætter fra Randers har således opfundet en maskine, der ifølge ham selv kan adskille de tre komponenter i en genanvendelig form.

"Jeg stod på et tidspunkt med en mælkekarton i hånden og tænkte: Det må da kunne genanvendes," siger Michael Kristensen, der til daglig driver Prounit Frames, som laver procesudstyr til mejeri- og fødevareindustrien.

"Vi manglede noget at lave under coronanedlukningen, så vi begyndte at udvikle en løsning. Og da det mod al forventning virkede – og virkede godt – så tænkte jeg, at tiden var til at smede," fortsætter den randrusianske virksomhedsleder.

Har søgt om patent på opfindelse

Michael Kristensen og hans hold har bygget et lille pilotanlæg, der gennem en blanding af mekanik og kemi udskiller materialerne.

"Først skærer kartonerne op og skylder dem grundigt af. Så smider vi det ind i vores maskine, hvor det bliver "badet" i nogle kemikalier under omrøring, mens temperaturen bliver skarpt reguleret. Og det får det til at skille ad," siger Michael Kristensen.

Michael Kristensens opfindelse skal øge genanvendelsen. Selv de kemikalier, maskinen bruger til at opløse limen i fødevarekartoner, kan efterfølgende bruges i biogasanlæg. | Foto: Prounit Frames
Michael Kristensens opfindelse skal øge genanvendelsen. Selv de kemikalier, maskinen bruger til at opløse limen i fødevarekartoner, kan efterfølgende bruges i biogasanlæg. | Foto: Prounit Frames

Iværksætteren søgte patent på opfindelsen i juni, ligesom han har fået brugsmodelbeskyttelse fra Patent- og Varemærkestyrelsen. Planen er at lave den første regulære prototype i fuld størrelse efter sommerferien.

"Idéen er at bygge en maskine, der kan være i en 20-fods container, så vi kan sælge flere af dem rundt omkring. Så behøver man ikke transportere affaldet langvejs fra hen til ét bestemt sted, hvor man kan bearbejde det," siger Michael Kristensen.

Selvom opfindelsen endnu er på barnestadiet, så tyder det godt, lyder det. Michael Kristensen har fået tilsagn på, at både plasten og aluminiumen kommer ud i en form, der er brugbar til genanvendelse, og papfibrene ser også ud til at være intakte, fortæller han.

"Pap blandet med plastik kan brændes af, så vi får varme, men ellers er det ingenting værd. Men hvis vi kan skille det ad og genanvende det, så kan vi få rigtig meget ud af det," siger Michael Kristensen.

Internationalt potentiale

Langt størstedelen af fødevarekartoner lander i øjeblikket i de danske forbrændingsanlæg. Genanvendelsesprocenten i Danmark er således under 1 procent.

Dette vil politikerne dog gøre op mod, og fra EU's side har man stillet krav om, at alle medlemsstater skal indsamle kompositemballage særskilt fra 2021, ligesom den danske regering i sit affaldsudspil har lagt op til, at fødevarekartoner skal være en af de ti affaldsfraktioner.

"Det er virkelig noget, der er potentiale i – både i Danmark og internationalt. Vi håber selvfølgelig, at det kan blive et eksporteventyr," siger Michael Kristensen, der fremhæver, at man allerede har indgået et samarbejde med Randers Kommune, der stiller testplads til rådighed på den lokale genbrugsplads.

CleantechWatch har tidligere skrevet om den svenske emballagevirksomhed Fiskeby, der har meldt sig som en potentiel køber af det danske fødevarekarton-affald. Virksomheden er i øjeblikket den eneste aktør i Skandinavien, som indkøber og genanvender gamle fødevarekartoner.

Problemet er dog, at denne fraktion alene indeholder meget plast, og Fiskeby kan ikke udvinde dette til genanvendelse. Det er her, Michael Kristensen og hans opfindelse kommer ind i billedet.

"Fiskeby blander alt muligt sammen – pizzabakker, fødevarekartoner og ren pap – og så får de én masse ud. Vi er dialog med dem i forhold til at lave forsøg på denne masse, for at se om vi kan udskille plasten. Hvis dét lykkedes, så har vi et rigtigt spændende produkt og en ideel samarbejdspartner," siger Michael Kristensen.

Der er i det hele taget mange muligheder og et enormt potentiale i den nye opfindelse, mener ophavsmanden selv.

"Vi har lige kørt et McDonald's-bæger til sodavand gennem maskinen, og med nogle få ændringer har vi også haft held med at skille dét ad. Det siger noget om, hvor stort det her kan blive," siger Michael Kristensen.

Svensk virksomhed kigger på dansk opfindelse til genanvendelse af fødevarekartoner: "Det kan blive en stor forrenting

Svensk virksomhed klar til at genanvende brugte fødevarekartoner fra Danmark  

Tetra Pak om dansk indsamling af fødevarekartoner: Ekstremt gode nyheder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også