CleantechWatch

Svensk virksomhed klar til at genanvende brugte fødevarekartoner fra Danmark

Den svenske emballagevirksomhed Fiskeby er den eneste i Skandinavien, som indkøber og genanvender gamle fødevarekartoner til ny emballage. Her er den adm. direktør positiv over for udsigten til en dansk affaldsfraktion af fødevarekartoner.  

Danmark har i dag ikke anlæg til genanvendelse af fødevarekartoner. | Foto: Linda Johansen

Danmark skal fra 2021 indsamle fødevarekartoner til genanvendelse. Det er et krav fra EU – og fødevarekartoner var da også en af de ti affaldsfraktioner, som regeringen præsenterede som en del af sit affaldsudspil i denne uge.

Spørgsmålet er så, hvor de indsamlede fødevarekartoner skal ende henne. Danmark har i dag ikke anlæg til genanvendelse af fødevarekartoner. Nu melder en svensk virksomhed sig imidlertid klar som potentiel køber af fraktionen, hvis økonomien kommer på plads.

"Vi er de eneste i Skandinavien, som arbejder med returfibre fra fødevarekartoner og laver dem til nye kartoner," siger adm. direktør i emballagevirksomheden Fiskeby, Arvid Sundblad, til CleantechWatch. 

Fiskeby er desuden en af de få i Europa, der modtager fødevarekartoner til genanvendelse.

I Sverige indsamler man allerede drikkekartoner sammen med den almindelige papfraktion og herfra modtager Fiskeby en stor del af returfibrene til sin produktion.

"Vi burde kunne købe 100 pct. af det, som kommer fra Sverige, men vi køber 75 pct. Og det svarer til 80-90.000 ton fra Sverige. Desuden køber vi fra det, der hedder Grønt Punkt i Norge. Og det er bare drikkevare-emballage," siger Arvid Sundblad.

Fiskeby modtager desuden returemballage fra Finland.  

Vil I kunne være interesseret i at modtage den nye, danske fødevarekarton-fraktion?    

"Vi betaler jo for fraktionerne, og vi betaler mere for pap, end vi gør for drikkevarekartoner, så det er et økonomisk spørgsmål," siger Arvid Sundblad, der umiddelbart er positiv over for udsigten til en dansk fødevarekarton-fraktion.

Selvom prisen er lavere på drikkekartoner, kan Fiskeby dog ikke kun nøjes med at modtage den fraktion, da der er for megen plast i dem. Virksomheden har derfor også brug for mere rene papfraktioner til deres produktion ny af papemballage.

Plast og aluminium fra drikkevarekartonerne bliver nemlig siet fra og ikke genanvendt i den nye emballage. Den brugte emballage bliver først hakket i mindre bidder og sendt i en slags vaskemaskine og tilsat vand. Papirfibrene bliver derefter separeret fra plast og aluminium.

"Fibrene bliver sendt videre og lavet til ny karton. Plast og metal brændes til energiproduktion og så ender metal i asken, hvorfra vi genvinder metallet," siger Arvid Sundblad. 

Han håber, at man fremadrettet kan gøre noget andet med plasten, end blot at brænde den af. Men plast fra drikevarekartoner adskiller fra den plast, der eksempelvis indgår i papemballage til pasta. 

"Så vi er lidt bekymrede for de mange typer af plast. Men i fremtiden vil det nok være teknisk muligt at genvinde plasten," siger Arvid Sundblad. 

Fedtet emballage fra færdigretter er skidt

En anden bekymring er de forskellige typer af fødevarekartoner, som Fiskeby modtager.  

"Vi modtager både madvarekartoner og drikkekartoner. Og hvis der er trukket fedt ind i fibrene, er det ikke særligt godt for processen. Så emballage til færdigretter og take away er mere besværlige," siger Arvid Sundblad.  

Disse fedtede fødevareemballager kommer i dag med i den svenske indsamling, fortæller han.

"Hvis den del øges, vil vi få nogle bekymringer, så det må man kigge på. Drikkekartoner er ikke et problem, da det er gode, jomfruelige fibre, der kommer direkte fra skoven og er ekstra stærke, og som kan genanvendes syv til ti gange. Så det kan vi lide," siger han.

Bliver ikke brugt til nye drikkekartoner

Til gengæld bliver fibrene ikke anvendt til nye drikkekartoner. Hos Fiskeby laver man kun emballage til tørvarer.

Det bliver svært at genanvende 100 pct. returfibre i drikkekartoner, da jomfruelige fibre er stivere og stærkere. Hvis du skulle lave en mælkekarton af bare returfibre, bliver den ikke en lige så rigid og mere blød, "siger Arvid Sundblad.

Han vurderer, at man godt kan have vis indblanding af returfibre i en mælkekarton.

"Men der bør man så også se på, hvor mange bakterier, der findes i dem. Når vi behandler jomfrufibre, er temperaturen højere. Derfor anvendes returfibre sjældent, hvis de skal være i kontakt med drikkevarer eller fugtig/fedtholdig mad. Der er oftest en plastbarriere imellem, for at undgå det," siger Arvid Sundblad.

Han er derfor også skeptisk over for mulige krav om returfibre i drikkevarekartoner. 

"EU overvejer at indføre en tvungen indblanding af returfibre og det synes jeg personligt er en dårlig idé i visse emballager, hvor jomfrufibre er bedre," siger Arvid Sundblad.

Vestforbrænding: Vi har kapacitet til at håndtere flere fraktioner

Danmarks største affaldsselskaber er klar til mere sortering – men det kan blive dyrt

Sådan vil regeringen have danskerne til at sortere

Affaldsensretning kan give "boom" hos private renovatører

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs