Biofos sætter kurs mod at fortrænge CO2 i 2025

Biofos solgte i 2019 langt mere energi, end selskabet selv købte og er med egne ord "Danmarks mest energieffektive spildevandsselskab". Nu sættes kursen mod at gå i plus på CO2-kontoen om fem år. 
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF SIMON VALEUR OG EMMA GELBJERG-HANSEN

Biofos skruede i 2019 igen pænt op for energiproduktionen og sætter nu kurs mod at blive positiv på CO2-kontoen i 2025.

"Vi er i gang med en stor omstilling mod at være CO2-neutrale og faktisk fortrænge CO2, og vi har vedtaget en fem-års plan mod det mål," fortæller Biofos-direktør Søren Heegaard ovenpå det årsregnskab, spildevandsselskabet har fremlagt.

Dét mål skal ikke mindst realiseres ved at hente stadig mere energi ud af ressourcerne i spildevandet fra de omkring 1,2 mio. danskere i oplandet. Netop den kunst er Biofos blevet endnu dygtigere til i 2019, hvor det lykkedes selskabet at producere og sælge 173 pct. mere energi, end selskabet købte, fortæller direktøren.

En præstation, som ifølge selskabets ledelsesberetning gør Biofos til "Danmarks mest energieffektive spildevandsselskab" og skal ses i sammenhæng med et niveau på 150 pct i 2018.

"Vi har fokuseret meget på at udnytte potentialet, der ligger i biogas, så der er vi virkelig kommet foran. Og den indtægt, vi får ved at sælge biogas til markedet går direkte til rabat til kunderne," siger Søren Heegaard.

På renseanlægget Avedøre er rabatten størst og betyder ifølge direktøren i kroner og øre, at Biofos i stedet for at opkræve 9,5 kr. per kubikmeter spildevand tager 7,6 kroner.

"Så det er en rabat på små to kr. pr. kubikmeter. Det er en forholdsvis stor procent," vurderer Søren Heegaard.

Hvem skal aftage energien?

Biofos må ikke selv eje biogas-opgraderingsanlæg og sælger derfor sin biogas videre til Hofor, der så opgraderer den til henholdsvis by- og naturgas.

Men med det markante boost i biogasproduktionen står Biofos nu ifølge Søren Heegaard med det "luksusproblem", at de til tider har mere biogas, end Hofor kan aftage.

"Det betyder, at vi skal have kigget på, hvordan vi kan optimere vores aftag af biogas, så lige nu er vi ved at kigge på om vi er nødt til at investere i nogle gasmotorer, så vi kan lave el, eller om vi er nødt til at købe nogle kedler, så vi kan lave fjernvarme," siger han.

Biofos udledte i 2019 knap 16,5 tons CO2, som hovedsageligt kom fra køb af energi, kemikalier samt udledning af lattergas dannet under rensningen af spildevandet. Omvendt fortrængte selskabet ca. 12,5 mio. tons CO2 ved salg af energi.

Det betyder, at Biofos samlet set udledte lige under 4.000 tons CO2 i 2019, hvilket svarer til en reduktion på 90 pct. sammenlignet med referenceåret 1999.

"Så vi er godt på vej til at opfylde vores målsætning om at fortrænge mere CO2, end vi udleder," skriver selskabet i sin ledelsesberetning.

Investerer i større rensekapacitet

De næste år kommer også til at stå på store investeringer i ikke mindst renseanlægget Lynetten ved Refshaleøen og renseanlæg Damhusåen.

Helt konkret skal frem mod 2027 investere mellem 1 og 1,5 mia. kr. i at opgradere anlæggene, som er presset på kapaciteten og skal blive klar til en fremtid, hvor hovedstaden ventes at vokse.

Samtidig ligger der et EU-krav om, at der skal fjernes 240.000 tons kvælstof-udledning til Øresund, og her har Miljøstyrelsen og siden København Kommune placeret de 200.000 på Biofos' skrivebord.

"Det er ved Lynetten og Damhusåen, hvor vi har de største udfordringer, og hvor kapaciteten er knap, så det betyder, at vi er nødt til at lave den her store udbygning af vores anlæg, som kommer til at koste 1-1,5 mia. kr. over en fem-seksårig periode," siger Søren Heegaard.

Udledningen af mekanisk renset spildevand til Øresund fra Lynetten og Damhusåen, to af Biofos' renseanlæg, har de seneste uger været under heftig kritik af danske såvel som svenske medier og politikere.

Biofos har i 2019 holdt sig inden for de af myndighederne fastsatte grænseværdier og udledte sammenlagt 4 mio. kubikmeter spildevand til Øresund, som ikke var biologisk renset.

Det svarer til, at 96 pct. af i alt 96 mio. kubikmeter spildevand udledt til Øresund var renset efter og reelt set under gældende lovkrav.

Flere spildevandsselskaber udleder store mængder urenset spildevand

Professor sabler københavnsk renseanlæg ned – opgradering er klar om syv år

Spildevand fra Biofos skal være med til kortlægge corona-smittespredning

Nyt anlæg omdanner CO2 fra spildevandsslam og brint til biometan 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også