Professor sabler københavnsk renseanlæg ned – opgradering er klar om syv år

Københavns Kommune vil bruge milliarder på at reducere udledning af urenset spildevand. Opgradering af renseanlæg er dog først færdig om syv år.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
AF TV2 LORRY

Renseanlægget Lynetten i København er så elendigt, at det skader havmiljøet i Øresund meget mere, end man kunne forvente.

Det mener Stiig Markager, professor i marineøkologi ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, der holder til i Risø ved Roskilde.

"Det ser ud til at være et meget ringe fungerende rensningsanlæg," siger Stiig Markager til TV 2 Lorry.

"Antageligt fordi de har for lille kapacitet, eller ikke har de nyeste processer til rådighed. Der sker hele tiden en udvikling, hvor man bliver bedre og bedre til at rense spildevandet, og Lynetten blev oprindeligt bygget for mange år siden," siger Stiig Markager.

Kritikken kommer efter, at TV 2 Lorry mandag kunne fortælle, at København i årevis har udledt milliarder og atter milliarder af liter urenset spildevand direkte ud i Øresund.

Det er helt andre størrelser end det, der oprindeligt fik pressen og offentligheden til at interessere sig for urenset spildevand i Øresund: De 290 millioner liter, som Københavns Kommune i forbindelse med en byggesag i Nordhavn i første omgang havde givet tilladelse til at udlede i disse dage - det blev senere afblæst.

Man bør ifølge Stiig Markager i stedet fokusere mere på den daglige drift af eksempelvis Lynetten og i særdeleshed renseanlæggets udledning af fosfor.

For meget fosfor i havet giver næring til blandt andet de berygtede blå-grønne alger, der, når de dør, kan skabe iltsvind og fiskedød i et havområde.

"Det er en moderne standard, at man fjerner 95 procent af det fosfor, der løber ind i et rensningsanlæg. Og der er Lynetten inklusiv overløb nede på 83 procent. Altså 12 procent over det, man ville forvente. Det betyder, at man hvert eneste år udleder 70 tons mere fosfor til Øresund, end man egentligt burde," siger Stiig Markager.

Men et dårligt fungerende rensningsanlæg betyder ikke kun forringelser for fiskene i havet, men også for alle dem, der bader og bruger Øresund til vandaktiviteter.

"Det er da et problem og forringer rekreativt et område, fordi man ikke har styr på det her," siger Stiig Markager og tilføjer, at ansvaret er kommunens.

"Det er kommunen, der har ansvaret for det her via forsyningsselskabet, som man ejer – og det er borgerne i København og de omgivende kommuner, der må til lommerne og sørge for, at det her virker. Og så er det jo dem, der får fordelene af det rene vand," siger Stiig Markager, der helt konkret mener, at man bør investere i et såkaldt tostrenget kloaksystem og et optimalt rensningsanlæg.

"Og det kommer de til både af miljøkrav og klimatilpasning," siger Stiig Markager.

Københavns Kommune skriver på sin hjemmeside, at deres renseanlæg lige nu ikke er store nok til "at håndtere den vandmængde, som bliver ledt til anlæggene under regn, og at der er en ubalance mellem kloakkens kapacitet og renseanlæggenes kapacitet."

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), oplyser i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at en spildevandsplan til 4,5 milliarder kroner derfor blandt andet skal sørge for at "udvide kapaciteten på de to eksisterende anlæg i Københavns Kommune (Lynetten og Damhusåen, red.)".

Biofos, der driver de to anlæg, oplyser til TV 2 Lorry, at udbygningsplanen er sat i gang i 2019, og står til at være gennemført i 2027. Til den tid forventer forsyningsselskabet, at de vil udlede under en milliard liter urenset spildevand om året i Øresund.

Ninna Hedeager Olsen oplyser, at også er en skybrudsplan med 300 projekter skal hjælpe med at "håndtere den stigende mængde regnvand".

TV 2 Lorry har spurgt teknik- og miljøborgmesteren, hvad det politiske mål for udledning af spildevand i Øresund er i fremtiden. Ninna Hedeager Olsen skriver:

"Teknik- og Miljøforvaltningen har gennem flere år haft fokus på at få renseanlæggene til at reducere deres udledninger. Det har medført ganske betydelige reduktioner. Det er den vej, vi skal fortsætte ad. Vi har et politisk mål om at reducere udledning af spildevand og dermed bevare den gode vandkvalitet i havnen, passe på miljøet og gardere byen mod oversvømmelser, når fremtidens skybrud rammer."

Administrerende direktør i Biofos, John Buur Christiansen, oplyser i en pressemeddelelse, at Biofos i 2019 rensede 96 procent af alt spildevand til "gældende krav".

I 2019 blev der udledt 1,36 milliarder liter urenset spildevand fra Renseanlæg Lynetten, mens Renseanlæg Damhusåen udledte 2,64 milliarder liter til Øresund - begge steder holdt man sig under myndighedernes krav.

"Vi udleder fortyndet spildevand i perioder med store mængder regnvand, og det gør vi, fordi vores renseanlæg er bygget til en vis kapacitet – men stadig langt under kravene i de gældende tilladelser fra myndighederne. Hvis det vurderes, at det ikke er godt nok, må myndighedernes krav til os laves om, og så indretter vi os selvfølgelig efter det," siger John Buur Christiansen i en pressemeddelelse.

Indtil videre er den oprindelige udledning af 290 millioner liter urenset spildevand udskudt til oktober, mens politikerne på både Københavns Rådhus og Christiansborg forsøger at finde en måde at afværge det.

Men ifølge Stiig Markager bør man i givet fald først udlede det urensede spildevand i december, hvor vandet koldt og algerne ikke kan vokse på grund af manglende lys. Der er tilmed kun få badende i december, påpeger professoren.

 

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV2 Lorry)

 

Fagfolk skal se på beslutning om spildevand på vej ud i Øresund 

Kommune: Spildevandsudslip er bedre nu end til efteråret

Kommuner tillader stor udledning af urenset spildevand i Øresund 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også