Kommune: Spildevandsudslip er bedre nu end til efteråret

Det ville påvirke miljøet mere, hvis spildevandsudslip i Øresund udskydes, forklarer forvaltning i København.
Spildevandet fra Hofor og Novafos skulle være sendt til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen (billedet), men et boligbyggeri blokerer for den mulighed. | Foto: Finn Frandsen / Politiken / Ritzau Scanpix
Spildevandet fra Hofor og Novafos skulle være sendt til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen (billedet), men et boligbyggeri blokerer for den mulighed. | Foto: Finn Frandsen / Politiken / Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Det er blevet mødt med skarp kritik, at forsyningsselskaberne Hofor og Novafos fra søndag og fem dage frem vil pumpe 290.000 kubikmeter spildevand ud i Øresund.

Udslippet skal ske, mens hovedspildevandsåren, hvor spildevand fra Gentofte, København og Frederiksberg løber, midlertidigt er lukket.

I Københavns Kommune er udslippet blevet godkendt af Teknik- og Miljøforvaltning.

Afgørelsen er nemlig ikke af politisk karakter og ligger derfor ikke i Teknik- og Miljøudvalget, men i forvaltningen.

Det oplyser Hans Christian Karsten, vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen.

"Som miljømyndighed kan vi ikke nægte at give tilladelse i en sag som denne. Vores opgave er at afveje de mange forskellige hensyn i sagen inden for lovgivningens rammer," siger han i et mailsvar.

"I den konkrete sag er de virksomhedsmæssige interesser overfor de miljømæssige konsekvenser."

Forvaltningen har derfor blandt andet stillet krav om, at udledningen skal ske fire kilometer væk fra kysten på et sted med gode strømforhold.

"Dermed minimeres påvirkningen af miljøet, og vi følger – som altid – kvaliteten af badevandet," siger Hans Christian Karsten.

Dansk Naturfredningsforening og Øresundsakvariet har blandt andet kritiserer planerne for, at timingen er dårlig.

Det skyldes, at man netop nu vil risikere voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet, lyder det.

Men ifølge vicedirektør i Københavns Teknik- og Miljøforvaltning er det bedre at gøre det nu, end at udskyde planerne til efteråret.

"Tilladelsen er givet, inden badesæsonen begynder. Hvis vi pålagde Hofor at vente til oktober, som det har været foreslået, ville havtemperaturen kunne være højere og påvirkningen af miljøet derfor blive større," siger Hans Christian Karsten.

Det har ikke været muligt at komme igennem til Gentofte Kommune, som også har godkendt planerne om spildevandsudslippet.

Kommuner tillader stor udledning af urenset spildevand i Øresund 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også