Renovatører melder om markant mere dagrenovation som følge af corona

Flere renovationsselskaber oplever markant større mængder dagrenovation som følge af det store antal af danskere, der i disse dage arbejder hjemmefra. Lige nu kører alt gnidningsfrit, men flere ansættelser kan blive nødvendige, vurderer Meldgaard Miljø.
Foto: Daniel Hjorth
Foto: Daniel Hjorth

En fjerdedel mere dagrenovation end normalt.

Godt halvanden uge efter regeringens opfordring om at lade flest mulige danskere arbejde hjemmefra for at begrænse spredningen af coronavirus oplever flere renovatører nu, at affaldsbeholderne bugner udover det sædvanlige.

Fugato og Remondis melder over for CleantechWatch om øget aktivitet over hele linjen, og hos Meldgaard Miljø, der samler affald ind i ca. 20 jyske kommuner, vurderer man, at mængderne af dagrenovation aktuelt er en fjerdedel større end normalt.

"Det er fra den her uge, at effekten begynder at komme. Der er næsten en fjerdedel mere affald," vurderer afdelingschef i Meldgaard Miljø, Freddy Fogh Sørensen.

Trods stigningen i affaldsmængderne fra de danske hjem og det tilhørende ekstra-arbejde for selskabets skraldemænd kører renovationskørslen dog fortsat gnidningsfrit.

"Det betyder jo, at vores skraldemænd måske skal ud og læsse af engang mere ude ved forbrændingen, så der bliver noget ekstra tid for dem. Men indtil videre er det til at håndtere, og vi har ikke sat flere biler ind," siger han.

Kommuner indsamler færre affaldsfraktioner  

Flere ansatte kan blive nødvendigt

Arbejdet fra hjemmekontoret har ikke overraskende flyttet en del husholdningslignende erhvervsaffald til de danske hjem, men de øgede mængder dagrenovation hænger ifølge Meldgaard Miljø også sammen med, at man flere steder har valgt at lukke genbrugsindsamlingen.

"Det betyder jo så, at der er nogle borgere, som helt naturligt smider det over i dagrenovation, som også giver en øget mængde," vurderer Freddy Fogh Sørensen.

Renovatører har givetvis et øget pres i vente frem mod påske, som sædvanligvis er en sæson med øgede mængder skrald. Og selv om de store påskefrokoster bliver udskudt til næste år, vil resterne fra sildemadder og fiskefileter antageligt bare blive fordelt på flere adresser end normalt.

Afdelingschefen i Meldgaard Miljø vil heller ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at ansætte flere renovationsmedarbejdere i den kommende tid.

"Det kan godt være, vi kommer hen i en situation, hvor vi kommer til at søge nogle i en periode til korttidsansættelser, hvis vi simpelthen mangler," siger han.

Men det er ikke noget, I oplever lige nu?

"Nej, heldigivs ikke endnu, vil jeg sige. Men vi kan komme i en situation, hvor vi mangler mandskab," siger Freddy Fogh Sørensen og peger på, at de fleste af renovationsmedarbejderene dog har en god kondi og et godt helbred.

Bliver I kompenseret for at skulle indsamle større mængder?

"I vores kontrakter med kommunerne er der allerede aftaler om, hvad vi skal have for at tage en ekstra sæk, så vi noterer det, vi tager med. Vi skal selvfølgelig have dækket driften og lønudgifter, men for os handler det jo ikke om, at vi skal score kassen på det her. Men det kan blive nødvendigt at ansætte flere."

Håndsprit, handsker og nye arbejdstider

Meldgaard Miljø har været proaktive og iværksatte allerede i coronaudbruddets tidlige fase en række initiativer for at sikre, at selskabet fortsat kan levere på den samfundskritiske opgave, affaldsindsamlingen udgør.

Foruden håndsprit, arbejdshandsker og nye metoder til at rense bilerne, kører renovationsmedarbejderne blandt andet efter nye arbejdstider for at mindske risikoen for smittede medarbejdere og eventuel spredning i tilfælde af, at uheldet skulle være ude.

"Vi har et rigtig godt samarbejde med vores kommuner og spurgte allerede fra start om vi kunne lave forskudte arbejdstider, så de ikke skulle mødes så meget i grupper og samtidig kunne komme lidt før i gang," siger Freddy Fogh Sørensen.

"Så ved jeg godt, at vi måske vækker hr. og fru jensen en halv time tidligere om morgenen, men alternativet er måske ikke at få samlet skrald ind, så det lever de fleste med," tilføjer han.

Luk posen og undgå kontakt

Den nye virkelighed byder dog også på andre udfordringer, ikke mindst i form af åbne skraldeposer, som giver anledning til smittefrygt hos flere renovatører.

Remondis lancerede i sidste uge en kampagne under hashtagget huskdinskraldemand, hvor man opfordrede borgerne til at være ekstra opmærksomme på at lukke affaldsposen ordentligt for at mindske risikoen for, at skraldemanden får affaldet på hænderne.

Også hos Meldgaard Miljø har man oplevet udfordringer på den front.

"Det har været lidt et issue," fortæller Freddy Fogh Sørensen og peger på, at flere af Meldgaard Miljø har bedt sine kommuner om at køre kampagner på sociale medier i forsøget på at gøre borgerne bedre til at lukke affaldsposerne ordentligt.

"Rigtig mange kommuner har lavet information på sociale medier på vores opfordring, og vi kan se, at det har en effekt. Det er jo ikke fordi problemstillingen er en nyhed i forhold til corona, men det handler om at skabe noget tryghed for vores medarbejdere," siger han videre. 

I Aalborg Kommune, hvor Meldgaard Mijlø står for en del af affaldsindsamlingen, har man for eksempel valgt at sige til borgerne, at de må sætte én pose ved siden af affaldsbeholderen – og vel at mærke binde en tæt knude på den.

"Grunden til, at man sætter et maks på én pose er, at man ikke vil have folk til at fylde haveaffald i sækken, for så kan vi ikke håndtere de affaldsmængder. Og så ønsker vi heller ikke, at vores skraldemænd skal håndtere alt for meget i sække," siger Freddy Fogh Sørensen.

Mens professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, i forlængelse af Remondis' kampagne manede til ro over for A4 Arbejdsmiljø og sagde, at coronavirus ikke smitter gennem affald, er den menneskelige kontakt i høj grad en risiko.

Også her giver coronavirus ifølge Meldgaard Miljøs afdelingschef nye udfordringer for skraldemændene.

"Der er mange børn og voksne hjemme, så det er generelt et vigtigt budskab at lade skraldemændene passe deres arbejde. Mange børn synes for eksempel, at bilerne er spændende, og selv om de må gerne stå på afstand og kigge, vil vi gerne lade det være ved det for at beskytte vores medarbejdere og andre fra smitte," siger Freddy Fogh Sørensen.

Skraldemænd frygter coronasmitte via affaldsposer og -spande

Vestforbrændings nye direktør trådte til i marts. Så kom coronakrisen til Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også