Politisk flertal fortsætter med renseanlæg tæt på Tarm

Selvom det allerede stinker fra byens renseanlæg, var der stort flertal i byrådet for at gå videre med planerne om at udvide det. 
Foto: Ringkøbing-skjern Forsyning / Pr
Foto: Ringkøbing-skjern Forsyning / Pr

Politikerne i Tarm kan godt blive enige om, at der er lugtgener fra renseanlægget. Faktisk mener flere af dem, at det ofte ikke bare lugter, men ligefrem stinker fra anlægget. 

Alligevel var det kun fem ud af de 29 byrådsmedlemmer, der på seneste byrådsmøde stemte imod at fortsætte planerne om at samle spildevandsrensningen i Tarm i ét stort renseanlæg placeret tæt på byen. Det skriver Jyske Vestkysten. 

KD’s Jesper Lærke konstaterede blandt andet, at han i fire år var blevet lovet, at lugtgenerne skulle blive mindre, uden at det var sket, og at han havde svært ved at tro på, at det ligefrem skulle blive bedre af, at anlægget efter planen skal udvides til at modtage dobbelt så meget spildevand som nu. 

SF’s gruppeformand Niels Rasmussen var heller ikke begejstret – hverken for lugten eller processen. Han har søgt aktindsigt i bestyrelsesreferaterne og ifølge Jyske Vestkysten fået hundredevis af sider, hvoraf det skulle fremgå, at direktøren i 2021 ikke mente, at man kunne placere anlægget på den plads, som nu er valgt, men nu ser det som den eneste løsning. 

”Hvorfor er der ikke undersøgt andre alternativer. Det bliver anslået, at et nyt renseanlæg skal holde de næste 50-75-100 år. I andre kommuner siger man, at man aldrig kommer helt ud over lugtgenerne. Hvorfor så lægge det så tæt på byen. Man skal også huske, at udledningen af spildevandet sker i laksevandet i Skjern Å. Hvem ved, om EU vil kræve naturgenopretnings-penge - de 60 millioner - tilbage,” ville Niels Rasmussen gerne vide.

Vedvarende protester

Det er ikke kun en gruppe af politikere, der er frustrerede over planerne. I december afleverede godt en tredjedel af borgerne i Tarm protestunderskrifter mod Ringkjøbing-Skjern Forsynings planer om at placere anlægget tæt på byen, og som CleantechWatch løbende har beskrevet, har forløbet været omgærdet af meget kritik og frustration. Kritikken har, som Niels Rasmussen fremhævede, blandt andet gået på, at processen har været lukket og uden borgerinddragelse. 

Teknik- og miljøudvalgsformand Ole Nyholm Knudsen (V) og borgmester Hans Østergaard (V) gav på byrådsmødet umiddelbart udtryk for stor tillid til arbejdet, ligesom borgmesteren henviste til, at det ville være dyrt at skrotte det nuværende anlæg.

Ud over centraliseringsplanerne omfatter anlægget blandt andet også etablering af 53 kilometer rørledninger og forventes at stå klar i 2025. Inden der kan gives 100 procent grønt lys, skal projektet dog gennem endnu en godkendelse i byrådet, når den endelige plan er klar. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også