SF-formand langer ud efter statsminister for manglende beskyttelse af drikkevand

SF-formand benyttede spørgetime i Folketinget til at kritisere Mette Frederiksen og Socialdemokratiet for ikke at leve op til aftale om pesticidforbud.
Pia Olsen Dyhr er ikke tilfreds med regeringens og slet ikke Socialdemokratiets ageren i sag om pesticider ved vandboringer. | Foto: Liselotte Sabroe
Pia Olsen Dyhr er ikke tilfreds med regeringens og slet ikke Socialdemokratiets ageren i sag om pesticider ved vandboringer. | Foto: Liselotte Sabroe

Tirsdagens spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S) blev for SF-formand Pia Olsen Dyhr anledning til at minde om, at regeringen mangler at garantere, at man vil gennemføre det forbud mod sprøjtegifte ved drikkevandsboringer, der blev vedtaget i 2019 med stemmer fra blandt andre Socialdemokratier og Venstre. Et forbud, som daværende miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) erklærede sig endog meget stolt af, da aftalen blev indgået.

Aftalen fra 2019 medførte, at kommunerne skulle prøve at indgå frivillige aftaler med landmænd om at droppe brugen af pesticider nær drikkevandsboringer – også kaldet BNBO-aftaler. Hvis det ikke var lykkedes i tilstrækkeligt omfang, ville et forbud træde i kraft med udgangen af 2022, hvilket Pia Olsen Dyhr påpegede.

”Når der stadig er flertal, må forudsætningen være, at det står ved magt. Ellers har vi jo slet ikke nogen spilleregler med hinanden, hvis en ny flertalsregering bare kan kassere det. Jeg tror, at vi har brug for en form for ordentlighed herinde med hinanden,” lød det fra Pia Olsen Dyhr rettet mod Mette Frederiksen under spørgetimen ifølge Altinget.

Men et valg og et regeringsskift er kommet i vejen, og endnu er der ikke trådt noget forbud i kraft. Til gengæld sagde nuværende miljøminister Magnus Heunicke (S) i weekenden til DR, at han vil evaluere indsatsen med partierne bag aftalen. 

I begyndelsen december pegede tal fra Danske Vandværker på, at blot var gennemført en beskyttelsesindsats i 166 af de i alt 3.004 boringsnære beskyttelsesområder, som kommunerne selv har vurderet kræver beskyttelse fra pesticider.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også