Samarbejde vil forpligte storbyer til at sikre fremtidens vand

Som en del af det såkaldte C40-samarbejdet skal en række af verdens storbyer nu sætte konkrete mål for at løse udfordringer med oversvømmelse og tørke. Målene skal skubbe politiske handlingsplaner i gang.
Kim Skibsted er en del af C40's Water Safe Cities’, hvis første fase viste, at klimarelaterede oversvømmelser og tørke forventes at påvirke millioner af mennesker og koste verdens større byer 194 milliarder dollars årligt. | Foto: PDJF/PR
Kim Skibsted er en del af C40's Water Safe Cities’, hvis første fase viste, at klimarelaterede oversvømmelser og tørke forventes at påvirke millioner af mennesker og koste verdens større byer 194 milliarder dollars årligt. | Foto: PDJF/PR

Verdens storbyer er allerede nu udfordrede af klimaforandringernes konsekvenser som høje temperaturer, tørke og skybrud med oversvømmelser. Derfor skal de handle nu for at mindske skaderne og ikke mindst vise vejen for politikerne.

Sådan lyder udmeldingen fra Kim Skibsted, der er direktør for Poul Due Jensens Fond, hovedejeren af Grundfos.

”Storbyerne er mere pragmatiske og eksekverende i deres tilgang i forhold til politikerne. De har et her og nu problem, der skal findes en løsning på,” siger Kim Skibsted og fortsætter:

”Så er håbet, at byernes handlekraft er så stærk, at den også kan skubbe nationale handlingsplaner i gang i forhold til vand.”

Kim Skibsted tilføjer, at storbyerne netop tidligere har bevist, hvordan de kan skabe politisk handling i forhold til lokal klimatilpasning, hvor det nu er en del af blandt andet kommunal og landspolitisk tænkning.

For nyligt deltog han ved IWA-vandkonferencen i Bella Center, hvor repræsentanter fra C40-samarbejdet mødtes for at afslutte Fase 1 af samarbejdet og igangsætte Fase 2.

Anden fase har til formål at forpligte byerne til videnskabeligt baserede mål (science-based targets, red.) for at fremme ambitiøse bytiltag via forskellige oversvømmelses- og tørkeløsninger.

Med som rådgiver

Ved C40-mødet i Bella Center var der udbredt enighed om, at for meget vand og vandmangel er blandt de mest presserende udfordringer både for storbyerne – og resten af verden. Udfordringen er at overbevise eksterne parter om det samme, lyder det fra Kim Skibsted.

”Deltagerne ved godt, hvor skoen trykker inden for vanddagsordenen. Der, hvor det bliver svært, er, når vi skal udenfor de hellige haller i Bella Center og have denne dagsorden eksekveret,” siger han og fortsætter:

”Vi kan sagtens tale med regeringerne, men i de politiske sammenhænge, er man ikke så opsat på at skabe løsninger eller finde de nødvendige alliancer, der skal til nu og her.”

Derfor tager byerne initiativet til at oprette samarbejder med private investorer og virksomheder med teknologier til rådighed.

Målsætningen er at rådgive og vejlede byerne om løsninger, der blandt andet ser på, hvordan man håndterer vandopsamlingsområder ved floder, effektivisering af vandsystemer og sikring af kritisk infrastruktur mod oversvømmelser.

Heri ligger også en oplagt mulighed for Grundfos, der som global leder inden for avancerede pumpeløsninger og vandteknologi understøtter samarbejdet med ekspertise og viden. Det er dog endnu ikke defineret, hvad Grundfos forventer at få ud af samarbejdet, når kommer til kroner og øre.

Skal Grundfos sidde med i den rådgivende ekspertgruppe, der repræsenterer akademiske institutioner, NGO’er og erhvervsgrupper, som C40 samarbejdet nedsætter?

”Det vil vi da gerne, men det er ikke et krav.”

Drastiske forbedringer

Fase 2 af samarbejdet handler om at tale sammen byerne imellem og henvise og måske låne samarbejdspartnere, medarbejdere og teknologier af hinanden, så der kan blive skabt en bevægelse i den rigtige retning. Men det er ikke en nem disciplin, lyder det.

”Der er ikke ”one size fits all”. Mexico City har nogle helt andre udfordringer end London eksempelvis. Men der er teknologier og partnere, som i tæt samarbejde med bystyret og deres tekniske eksperter kan tilpasses til lokale udfordringer,” siger Kim Skibsted og fortsætter:

”Jeg forventer, at vi om ti år vil kunne se drastiske forbedringer.”


Grundfos, Danfoss og Rockwool skal på grøn milliardjagt i USA

Grundfos vil skabe bevågenhed om branchen med uddannelse af nye ”vandprofessionelle”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også