Forskere kræver forbud mod PFAS i Danmark

PFAS skal fjernes fra forbrugerprodukter i Danmark, mener Forbrugerrådet Tænk og en række eksperter. Fluorstofferne er en stor trussel for det danske drikkevand. (opdateret kl. 12.38)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

De ophober sig i naturen, mennesker og dyr og så udgør det en stor trussel mod grundvandet. De øger risikoen for kræft og kan svække immunforsvaret. De er hormonforstyrrende, kan føre til nedsat fødselsvægt hos babyer og muligvis give fertilitetsproblemer.

Fluorstofferne med fællesbetegnelsen PFAS kan være yderst skadelige for helbredet, men findes alligevel i en lang række produkter.

Derfor opfordrer Forbrugerrådet Tænk og en række af landets førende forskere inden for blandt andet miljømedicin til, at man indfører et forbud mod PFAS i forbrugerprodukter i Danmark.

Opfordringen kommer de med i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

I Danmark blev PFAS forbudt i fødevareemballage af pap og papir i 2020 på grund af deres sundhedsskadelige virkning.

Men fluorstofferne findes stadig i produkter som makeup, cremer, maling, tandtråd, regntøj, tekstiler og køkkengrej. Underskriverne mener, at der bør indføres et forbud mod stofferne i forbrugerprodukter. Dermed er produkter, der alene anvendes i industriproduktion, undtaget forslaget.

En af underskriverne på debatindlægget er Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk. Overfor Ritzau fremhæver hun, at fluorstofferne ikke bare lige forsvinder, når de først er blevet anvendt.

”Stofferne er meget svært nedbrydelige. Det tager mange, mange år at nedbryde dem, og de bliver derfor også kaldt ”evighedsstoffer”. Derfor siger vi, at vi må se at få stoppet forureningen ved kilden.”

”Dels kommer vi i kontakt med dem, fordi de bliver brugt i helt almindelige hverdagsprodukter, og dels kommer de ud i miljøet, når man producerer produkterne,” siger Anja Philip.

Problemet med skadelige fluorstoffer blev understreget, da en række borgere sidste år viste sig at have alarmerende høje niveauer af fluorstoffet PFOS i blodet. Stoffet stammede fra kalvekød fra et lokalt kogræsserlaug.

Det fritgående kvæg havde græsset på arealer, som viste sig at være forurenet med PFOS. Forureningen stammede fra brandskum, som tidligere var blevet brugt i forbindelse med øvelser på en brandskole i området.

Netop PFOS er for længst forbudt, men er blevet ophobet i naturen.

Anja Philip påpeger, at EU allerede har lavet en strategi for et forbud mod fluorstoffer. Men Danmark kan ikke vente på, at det bliver en realitet, mener hun og forskerne bag debatindlægget.

”Det tager for lang tid. Vi ved, at sundheds- og miljørisikoen er så stor, og derfor siger vi, at nu må vi bare handle. Danmark har før været foregangsland på kemikalieområdet, og så er EU heldigvis fulgt efter,” siger hun.

Forbrugerrådet Tænk lægger ikke skjul på, at det vil kræve flere ressourcer til Miljøstyrelsen, som skal sikre, at der ikke importeres forbrugerprodukter fra udlandet, som indeholder fluorstoffer.

Miljøminister Lea Wermelin (S) siger i en skriftlig kommentar til Ritzau, at det er vigtigt, at Danmark går med foran og arbejder for et generelt forbud mod PFAS-stoffer i Europa.

- Om et nationalt forbud også kan være en del af løsningen, når grundlaget er på plads, har jeg bedt Miljøministeriet om at se nærmere på. Men det er meget komplekst, fordi vi taler om tusindvis af stoffer, siger hun.

Bag opfordringen om et forbud står desuden Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet og Harvard University, professor Xenia Trier fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og fire andre danske forskere.

(Opdateret: Der er ikke tale om et totalforbud, men et forslag om forbud mod PFAS i forbrugerprodukter og ikke i industriproduktion.)

Biofos efter måling: Ingen PFAS i røggassen

Ny forskning: PFAS kan spredes fra forbrændingsanlæg

Venstre vil have staten til at dække vandværkernes PFAS-regning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også