Ny forskning: PFAS kan spredes fra forbrændingsanlæg

Flyveaske og røggas fra affaldsforbrændingsanlæg er en hidtil overset kilde til spredning af PFAS, frygter fagfolk.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Landets affaldsforbrændingsanlæg udleder PFAS til omgivelserne med flyveasken og røggassen til for eksempel køkkenhaver og fiskepladser.

Det frygter fagfolk på baggrund af nyere forskningsresultater, skriver fagmediet Ingeniøren.

”Vores største bekymring er, om PFAS rent faktisk bliver destrueret i anlæggene eller ej. Det er der en reel risiko for, at det ikke gør,« siger vurderer Søren Dyreborg, senior projektleder i ingeniørfirmaet Niras til mediet.

PFAS har været og bliver fortsat brugt i en lang række forskellige produkter på grund af deres vand- og fedtafvisende egenskaber. Produkterne tæller tøj og sko, møbler, pizzabakker, maling, tæpper og meget andet, der kan ende som affald i ovnen på et af landets 28 forbrændingsanlæg.

Og med røgen fra skorstenene spreder de hormonforstyrrende, immunsvækkende og kræftfremkaldende industrikemikalier sig til nærområdet, viser erfaringer fra USA, Spanien og Tjekkiet. Alle tre lande har dokumenteret alarmerende høje PFAS-niveauer i blandt andet drikkevand og æg nær forbrændingsanlæg, skriver Ingeniøren.

”Vi ved ikke, om det er et problem. Der er ikke lavet nogle målinger af emissionerne i Danmark endnu – og det skyldes også, at metoden ikke findes i Danmark i dag,” siger Søren Dyreborg.

I Danmark kører affaldsovne som i andre lande typisk med ovntemperaturer på omkring 850-950° C. Men det er ikke nok til at sikre, at PFAS ikke spreder sig til lokalområdet nær de danske forbrændingsanlæg, som typisk er placeret tæt på befolkede områder, vurderer han og fortsætter:

»Nogle PFAS-forbindelser bliver destrueret ved 800 grader, men ikke dem alle. Det er også et åbent spørgsmål, om der sker en fuldstændig destruktion, eller om der blot dannes nye og mindre PFAS-forbindelser undervejs.”

Søren Dyreborg bakkes op af Majbrith Langeland, teknisk chef ved den rådgivende ingeniørvirksomhed Sweco.

”Hvis PFAS ikke kan afbrændes ved de temperaturer, der anvendes i anlæggene, så er der tre muligheder. Enten bliver det til skadelige vanddampe og røggasser, eller også ender det i restprodukter som eksempelvis slaggen og flyveasken,” siger hun til Ingeniøren.

Følger anvisningerne

Ifølge Niels Toftegaard, kommunikationschef ved Dansk Affaldsforening, følger de danske affaldsforbrændingsanlæg myndighedernes anvisninger på området.

Derfor mener han også, at det må være op til myndighederne at komme med nye retningslinjer for PFAS på affaldsforbrændingsanlæg, hvis forbrænding risikerer at sprede PFAS-partikler.

Venstre vil have staten til at dække vandværkernes PFAS-regning

Regeringen vil have strategi mod skadelige fluorstoffer

Brancheforening ønsker millionpulje til PFAS-rensning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også