Otte kommuner har målt forhøjet PFAS-indhold i drikkevand

Styrelsen for Patientsikkerhed har været inde over 17 sager om PFAS fordelt på otte kommuner. ”Vi har kun set toppen af isbjerget,” mener branchedirektør.
Foto: Mikkel Hørlyck/Ritzau Scanpix
Foto: Mikkel Hørlyck/Ritzau Scanpix

Kommunerne har pligt til at indberette til Styrelsen for Patientsikkerhed, når de opdager et forhøjet niveau af giftstoffer i prøver fra vandværker, og det har otte kommuner inden for det seneste år gjort for PFAS, skriver TV 2.

Der er tale om 17 sager fordelt på Dragør, Esbjerg, Greve, Hedensted, Horsens, Høje Taastrup, Lejre og Syddjurs kommuner, men ifølge direktør for brancheforeningen Danske Vandværker Susan Münster er opgørelsen ikke retvisende for, hvordan det står til med drikkevandskvaliteten.

”Fordi grænseværdierne for PFAS er skærpet siden årsskiftet, er vi nødt til at vente på, at vandværkerne får foretaget analyser,” siger hun til TV 2.

Brancheforeningens direktør pointerer, at problemerne med PFAS ikke er vandværkernes skyld, for det er nogle andre, der har foretaget udledningerne, og derfor må myndighederne træde i karakter.

Miljøminister Lea Wermelin (S) erkendte tirsdag, at der er behov for at optimere testindsatsen på landets vandværker og sagde til TV 2, at ”vi skal i fællesskab med vandværkerne have styr på, hvilke områder der er forurenet.”

Danva: Sæt turbo på at få drikkevand undersøgt for PFAS

Sundhedsstyrelsen genindkalder eksperter i PFAS-sag

Fanø Vand installerer anlæg til rensning for PFAS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også