CleantechWatch

Forskere beskylder region for "injurierende" usandheder i Grindsted-sag

Region Syddanmark er kommet med påstande om at have hjulpet to forskere i nervesygdommen ALS i sagen om Grindsted-forureningen, som ifølge forskerne er usande. Forskerne mener, at regionen beklikker deres troværdighed.

Affald fra medicinalindustrien i Grindsted køres væk. | Foto: Jens Glargaard/POLARCHIVE

Region Syddanmark er over for offentligheden kommer med flere usande påsrande om regionens ageren over for to ALS-forskere i sagen om Grindsteds-forurening.

Det skriver de to forskere gentagne gange i mails til regoinen, som dagbladet Information har fået aktindsigt i.

Ifølge ALS-forskerne Aase Frandsen og Claire Meehan, der er ansat på KU, er regionens opførsel over for dem "usympatisk", har "injurierende karakter" og opfattes som "miskrediterende".

De to ALS-forskere har tidligere advaret om, at den omstridte Grindsted-undersøgelse fra SDU gjorde bekymrende mange fund af nervesygdommen ALS. Alligevel droppede Region Syddanmark en planlagt opfølgende undersøgelse.

ALS-forskernes aktuelle opråb til regionen skyldes, at ledende embedsmænd har hævdet i et læserbrev og på et borgermøde om forureningen, at ALS-forskerne blev tilbudt adgang til relevant data og vejledning i forskellige forskningspuljer, de kunne søge hos regionen.

Det er selvfølgelig stærkt belastende for ens faglige anseelse som forsker, hvis det fremstår som om, at man har undladt at benytte et tilbud fra regionen om relevant data og forskningspuljer.

Heine Andersen, professer emeritus på Københavns Univseritet

På den måde ville de selv kunne igangsætter en undersøgelse af sammenhængen mellem ALS-tilfælde i Grindsted og byens enorme forurening.

Regionens udlægning lød, at forskerne bare havde valgt ikke at gøre brug af denne mulighed.

I et læserbrev i Jydske Vestkysten 5. oktober i år skrev Region Syddanmarks koncerndirektør Kurt Espersen eksempelvis, at regionen "tydeligt" tilkendegav over for ALS-forskerne, at regionen "ville stille viden, erfaring og data til rådighed" og rådgav om relevante forskingspuljer.

"Dette har de indtil videre ikke benyttet sig af," skrev han.

Men det er ikke i overensstemmelse med sandheden, har forskerne understreget i flere nylige henvendelser til regionen, som Information har fået aktindsigt i. De har derfor gentagne gange, bedt regionen om enten at dokumentere deres påstande eller komme med et offentligt dementi. Ingen af delene er dog sket.

I en mail til regionen 1. nocember skrev ALS-forskerne, at de "udokumenterede påstande om os, og især implikationen af dem, beklikker til gengæld i høj grad vores troværdighed, professionalisme, arbejdsomhed og seriøsitet, hvilket vi finder såvel usympatisk som uacceptabelt".

Det har på intet tidspunkt været regionens intention at beklikke de to forskeres troværdighed

Region Syddanmark

Heine Andersen, der er professer emeritus på Københavns Univseritet og i mange år har beskæftiget sig med forskingsetik, mener, at regionens behandling af forskerne er uhørt.

"Der er tale om forsking, der berører liv og helbred. Det er selvfølgelig stærkt belastende for ens faglige anseelse som forsker, hvis det fremstår som om, at man har undladt at benytte et tilbud fra regionen om relevant data og forskningspuljer," siger han til Information.

"Det bør ikke bare passere, at regionen fejlagtigt påstår det. I virkeligheden burde universitetets ledelse støtte forskernes krav om berigtigelse," siger Heine Andersen.

Region Syddanmark oplyser til Information, at "det har på intet tidspunkt været regionens inention at beklikke de to forskeres troværdighed".

Ifølge regionen har koncerndirektør Kurt Espersen også forkklaret og beklaget direkte over for de to forskere i en mail fra 2. november. Her skrev han blandt andet:

"Hvis vores udsang, læserbreve eller andet kan opfattes, som at vi tilkendegiver, at I har siddet denne information overhørig, så vil vi gerne hermed dementere dette. Det har vi på intet tidspunkt ønsket at tilkendegive."

Regionen har dog ikke offentligt dementeret deres påstande, som de to ALS-forskere ønsker. Information har været i kontakt med de to forskere, som bekræfter forløbet, men ikke ønsker at udtale sig.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af Information)

Region inviterer nu kritiske forskere til at gennemgå omdiskuteret Grindsted-rapport

Region så bort fra indvending fra forsker i Grindsted-sag

Region Syddanmark udpeger rådgiver til Danfoss-forurening, mens regningen skyder i vejret

Cheminova-udledning kædes sammen med forhøjet kræftstatistik 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs