Vandsektorens gæld fortsætter med at vokse

De danske vandselskabers samlede gæld stiger fortsat. Det sker som følge af politikeres og myndigheders ønske om at holde drikkevands- spildevandstaksterne nede, anfører Danva.
Foto: Københavns Kommune/PR
Foto: Københavns Kommune/PR

Vandselskaberne i Danmark fortsætter med at optage flere penge gennem lån, end de afdrager.

Tal fra brancheforeningen Danvas årlige benchmark-udgivelse 'Vand i tal' viser, at den samlede restgæld for samtlige af landets kommunalt ejede vand- og spildevandsselskaber samt Trefor Vand, Verdo Vand, Rønne Vand, Videbæk Vand og Vildbjerg Vand nåede 33 mia. kr. i 2020.

Til sammenligning lå tallet på godt 30 mia. kr. i 2019 og ca. 28 mia. kr. i 2018.

Årsagen til væksten i gælden skal, påpeger Danva, findes i, at finansieringen af nye investeringer i drikke- og spildevandsselskaberne i dag foregår langt oftere ved at optage lån end tidligere.

Med Vandsektorloven fra 2010 har politikerne og myndighederne arbejdet for, at selskabernes investeringer i nye anlæg, ledninger, klimatiltag og andre aktiver i højere grad skal ske ved gældsætning for at kunne holde taksterne på drikkevand og spildevand stabil over længere perioder, uagtet om mængden af investeringer varierer.

Kritiserer stadig levetider

Mens både Danva og sektorens tilsynsmyndighed Forsyningstilsynet ofte har givet udtryk for, at man ser det stigende låneoptog som udtryk for en hensigtsmæssig finansiering, så strides parterne tit om vandsektorens mulighed for at opkræve takster fra forbrugerne.

Det gælder ikke mindst, når det kommer til den forventede såkaldte teknisk mulig levetid på investeringer i nye ledninger, som Danva mener er sat urealistisk højt til 75 år.

"Problemet med dette er, at den levetid er væsentligt lavere. Danvas analyser viser, at den gennemsnitlige vægtede levetid for opgravede ledninger er 57 år for drikkevandsledninger og 51,5 år for spildevandsledninger i perioden 2016 til 2020," skriver Danva.

Det rammer altså vandselskaberne på pengepungen, fordi de som følge af Vandsektorloven er tvunget til at fordele regningen på vand- og spildevandstaksterne ud på flere år, end ledningerne ligger i jorden.

Årsagen til den lavere levetid kan være dårlig kvalitet på de gamle ledninger, men skyldes ifølge Danva ofte, at samfundet løbende ændrer sig, og ledninger ligger dermed ikke i jorden så længe, som de teknisk set kan holde.

"Eksempelvis er der i dag en stor omlægning af kloaknettet på grund af stigende regn. Det er problematisk at benytte for høje levetider i forbindelse med opkrævningen, da de nuværende kunder så ikke betaler den fulde omkostning for slitagen på anlæggene," skriver Danva i rapporten.

Danva om tilpasning af vandsektorlov: For meget pisk og for lidt gulerod

Vandselskabernes gæld fortsætter med at vokse 

Danva: Dansk vandregulering kan med fordel lade sig inspirere af skotsk eksempel 

Danva: Vand har høj prioritet ved kommende kommunalvalg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også