Danva: Vand har høj prioritet ved kommende kommunalvalg

Vand er et brandvarmt emne op til kommunalvalget i efteråret, lyder det fra Danva på baggrund af en ny undersøgelse om danskernes holdning til vandområdet.
Foto: Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Danskerne vil ikke gå på kompromis med deres vand, uanset om det koster mere.

Sådan lyder konklusionen fra Danva, der har spurgt 1.000 danskere til deres holdning til vandsektoren. Af undersøgelsen fremgår det, at drikkevand, spildevand og badevand har fået øget fokus blandt danskerne, hvilket kommer i kølvandet på flere skybrud og sagen om udledning af spildevand til Øresund sidste år.

I undersøgelsen svarer 96 pct. af de adspurgte, at de ikke vil acceptere klor i drikkevandet, selvom det ville medføre lavere vandtakster. 82 pct. svarer, at de vil betale ekstra for, at vandselskaberne sikrer et rent vandmiljø i deres nærområde. Og 83 pct. vil være med til at betale mere for at sikre badevandskvaliteten i Danmark, fremgår det af undersøgelsen.

"Flertallet i undersøgelsen ønsker, at man skal prioritere reduktionen af sundhedsskadelige stoffer højest, og så er de villige til at betale mere for rent drikkevand og badevand, ligesom de vil bosætte sig i områder, der er klimatilpasset," siger Carl-Emil Larsen, der direktør i DANVA, i en pressemeddelelse.

Samtidig peger direktøren også på, at vand bliver et stort tema i den kommende kommunale valgkamp, der løber af stablen i efteråret. Allerede nu er begrebet "klimavalg" blevet brugt fast i folkemunde i forbindelse med flere valgkampe både herhjemme og internationalt, og den tendens er flere lokalpolitikere hoppet med på, lyder det.

Rundt om i landet kæmper lokalpolitikere for bedre klimasikring, så der blandt andet bliver længere mellem overløb efter skybrud og de røde badeflag som en konsekvens heraf. Særligt i kommunerne nord for København er overløb et tilbagevendende problem, lyder det fra Danva i en pressemeddelelse.

"Det gør jo ondt at se de røde flag midt i badesæsonen, men vi gør, hvad vi kan for at reducere antallet af overløb og har sammen med Novafos brugt 900 mio. kr. på separatkloakering og klimatilpasningsprojekter de seneste fem år. Vi vil gerne speede investeringerne mere op, men det kræver, at staten giver os lov til at optage større lån. Vi har brug for at kunne investere noget mere," siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Gentofte Kommune Karen Riis Kjølbye (K) i pressemeddelelsen.

Tilslutningen til kommunale klimamål vokser 

Lokalpolitikere ser mulighed for nulemissionszoner flere steder i København 

Norsk valgresultat efterlader usikkerhed om grønne ambitioner 

Tysk valg tænder grønt håb for øget dansk eksport af energiteknologi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også