Dansk vandteknologivirksomhed sigter efter USA med amerikansk ejer i ryggen

Ejerskabet i den danske vandteknologivirksomhed APX10 kom i sommer på amerikanske hænder, og nu håber virksomheden, at nytilført kapital og know-how om det amerikanske marked kan give et gennembrud i USA. 
Foto: APX10/PR
Foto: APX10/PR

Med den amerikanske kapitalfond Cimbria Capital i ryggen gør den danske vandteknologivirksomhed APX10, der har udviklet en cloudbaseret platform til at samle og analysere forsyningsdata, nu for alvor klar til at satse på USA som virksomhedens næste store marked.

Den amerikanske ejer, der er specialiseret i netop vandteknologivirksomheder, har allerede åbnet flere døre, som APX10 normalt ikke ville have adgang til, og det har gjort den blot to år gamle virksomhed i stand til at få fat i "de rigtige stakeholders," fortæller adm. direktør Ulrich Borup Hansen.

"Vi er i gang med at afdække nogle mulige pilotprojekter, der forhåbentlig kan løfte os videre i forhold til at få amerikanske afsætningskanaler etableret. Det amerikanske marked er dog ikke et, man bare entrerer fra den ene dag til den anden, og vi er meget opmærksomme på at gøre det i det rigtige tempo," siger direktøren til CleantechWatch.

Data blev ikke brugt

APX10 er udsprunget af rådgivervirksomheden Orbicon, der i dag hedder WSP, hvor Ulrich Borup Hansen i en årrække var salgsdirektør i it-divisionen informatik. Her opdagede han, at rådgiveren arbejdede med en masse data fra danske forsyninger, som den daværende salgsdirektør mente, at der var mere potentiale i.

"Den data ville vi gerne have i spil," siger Ulrich Borup Hansen.

Ud af det blev APX10 født. I dag består virksomhedens teknologi af en cloudbaseret platform, der samler og integrerer data fra vand- og spildevandsforsyninger, offentlige datakilder og data fra en række realtidskilder, sensorer og smartmeters.

Når platformen har samlet data, bliver den aggregeret og analyseret ud fra en række konkrete problemstillinger, som APX10 ved, at forsyningerne kan støde på.

Hensigten er, at analyserne skal hjælpe forsyningerne med at beslutte, hvordan de kan og bør reinvestere i deres infrastruktur, som ofte udgør en "temmelig omkostningstung" post.

"Det gælder både herhjemme og globalt. Alene for vand og spildevand har den danske infrastruktur en værdi på op mod 500 mia. kr. Rigtig meget af det er – på grund af regulerede budgetter – ikke blevet vedligeholdt i det nødvendige omfang, og her kan vi altså hjælpe med at finde ud af, hvor man med fordel kan lægge sin indsats," siger Ulrich Borup Hansen.

Platformen kan med baggrund i alt den data og det samarbejde, APX10 har haft med en række danske forsyninger, også bredes ud over Danmarks grænser, og Ulrich Borup Hansens håb er, at man kan få den danske best practice ud i verden.

Kapital til opskalering

I sommeren 2020 fik APX10 ord for, at virksomheden har fat i den lange ende med sin platform, da amerikanske Cimbria Capital med sin første direkte skandinaviske investering købte hele ejerskabet i virksomheden fra Hedeselskabet.

I et interview med CleantechWatchs søstermedie KapitalWatch fortalte den amerikanske kapitalfonds medstifter og managing partner, Brian V. Iversen, tidligere på ugen, at der er planer om mellem fem og ti danske investeringer inden for især vandteknologi, der i "særlig grad er en dansk og nordeuropæisk styrkeposition", over de kommende år.

"Og i kraft af vores amerikanske netværk og ståsted har vi selvfølgelig en styrke til at hjælpe lovende danske virksomheder med såvel kapital som tid til at komme ud i verden," lød det fra medstifteren.

Netop kapital og løfter om globale eventyr har også APX10 fået med i pakken hos Cimbria Capital. At få kapitalfonden med har blandt andet givet den danske virksomhed adgang til et "helt unikt netværk" og en "meget kompetent" bestyrelse, der i dag består af koryfæer inden for vand- og teknologibranchen ikke bare i USA, men også i et globalt outreach, fortæller Ulrich Borup Hansen.

"Det har allerede betydet meget for os. Derudover har det selvfølgelig en stor økonomisk betydning. Vi er en scale-up virksomhed, og tanken er selvfølgelig, at vi skal accelerere, og det er der kommet kapital til," siger direktøren og tilføjer:

"Men langt hen ad vejen har det været et spørgsmål at finde en investor, der forstår vandbranchen – og det har vi fundet i Cimbria Capital."

APX10 er med Ulrich Borup Hansens ord fortsat en udviklingsvirksomhed, hvis omkostningsniveau er "betragteligt i forhold til omsætningen."

Det viser sig også i virksomhedens seneste – og i øvrigt eneste – årsregnskab for 2018/2019, der vidner om et negativt bruttoresultat på næsten 369.000 kr. og et underskud på 3,34 mio. kr. på bunden.

"Forventningen er da også fremadrettet, at der med Cimbria Capital ombord investeres betydeligt i at vækste virksomheden, både hvad angår produktudvikling og internationalisering," siger Ulrich Borup Hansen.

Mellemstore forsyninger giver succes

Det er ikke kun den amerikanske drøm, der lokker for Ulrich Borup Hansen. Herhjemme har virksomheden ifølge data fra direktøren selv opnået en markedsandel på 20 pct. af de danske forsyninger, og APX10 er også vokset ind i Norge, hvor virksomheden er ved at implementere sin løsning hos "en række kunder."

"Vi er meget stolte af, at vi trods de nuværende omstændigheder med corona har formået at slå hul igennem til det marked. Det viser også, at vores platform har potentiale uden for Danmark," siger Ulrich Borup Hansen, der uddyber, at platformen er bygget med et globalt marked for øje, så den er nem at skalere.

Herhjemme tillægger han virksomhedens foreløbige succes et fokus på de mindre og mellemstore forsyninger. De har samme problemstillinger, som de store forsyningsselskaber i forhold til massive infrastrukturinvesteringer, men forskellen er, at mens de store forsyninger bruger egne ressourcer til at udvikle individuelle løsninger, så kan de mindre og mellemstore forsyninger i stedet hos APX10 få et produkt, der allerede eksisterer.

"Vi har helt fra starten set et stort potentiale i at arbejde med de forsyninger, der har behov for hurtig hjælp og teknologi, der virker med det samme. Det har helt sikkert medvirket til vores succes i et ellers normalt forholdsvis konservativt marked," siger Ulrich Borup Hansen.

I løbet af de næste par år forventer direktøren, at APX10 er fuldt etableret på de nordiske markeder og i Tyskland, og at virksomheden fortsat vokser ind i USA.

Amerikansk investeringsselskab på jagt efter danske cleantech-opkøb

Dansk batteripionér vil kapre nye markeder med amerikansk ejer i ryggen

Nyopkøbt affaldsvirksomhed håber på langvarigt ægteskab med ny ejer

Faerch klar til amerikansk væksteventyr med Maersk-pengetank som ejer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også