Faerch klar til amerikansk væksteventyr med Maersk-pengetank som ejer

En milliardhandel har medført ejerskifte for emballagevirksomheden Faerch, der nu håber på at kunne brede forretningen ud i Europa og samtidig ekspandere til det amerikanske marked.
Foto: Faerch/PR
Foto: Faerch/PR

Fødevareemballagevirksomheden Faerch gør nu klar til at indtage det amerikanske marked, efter en milliardhandel mandag har sikret, at virksomheden fremover skal høre under det danske holdingselskab A.P. Møller Holdings vinger.

Det fortæller adm. direktør i Faerch, Lars Gade Hansen, til CleantechWatch.

"Vi trækker nu Faerch mod USA og det amerikanske marked. Det kræver et langt perspektiv at gå ind på et helt ny marked i en ny verdensdel, og netop det lange perspektiv får vi med A.P. Møller Holding som ejer," siger direktøren.

Generelt er der stor glæde at spore i Lars Gade Hansens stemme, da CleantechWatch fanger ham mandag. Flaget er hejst i Holstebro, hvor virksomheden, der har specialiseret sig i emballage af genanvendte materialer, har hjemme, og direktøren er "rigtig, rigtig glad" og "pavestolt."

"Jeg er stolt og beæret over, at det er lykkedes at få så fin en virksomhed som Faerch tilbage på danske hænder, efter to amerikanske kapitalfonde har været inde over," siger direktøren med henvisning til virksomhedens to tidligere ejere, kapitalfondene Advent International og EQT.

Amerikanske EQT købte i 2014 virksomheden, dengang den hed Faerch Plast, for i alt 2 mia. kr. Tre år senere solgte EQT Faerch til Advent International for 7 mia. kr.

I de i alt seks år, virksomheden har været under amerikanske ejere, har de to kapitalfonde tilsammen foretaget tre opkøb – og alene i de tre år, Faerch har hørt under Advent, har kapitalfonden set virksomhedens omsætning vokse med mere end 60 pct. til over 500 mio. euro i 2020.

I den seneste handel mellem Advent International og A.P. Møller Holding er Faerch blevet værdisat til rundt regnet 1,9 mia. euro – eller omkring 14 mia. kr., hvilket er en fordobling af den pris, som Advent købet Faerch for i 2017.

Vil udbrede forretningen i Europa

Udover de amerikanske drømme satser Lars Gade Hansen også på, at Faerch under sit nye, danske ejerskab også kommer til at udvide inden for Europas grænser.

Mere specifikt planlægger emballagevirksomheden at etablere tre eller fire nye genanvendelsesanlæg i Europa. De skal blandt andet ligne den produktionslinje, som Faerch har i Holland, og som muliggør, at virksomheden kan genanvende fødevarebakker i industriel skala.

"Det er fantastisk, at de nye ejere også synes, at den dagsorden er lige så vigtig, som vi gør," siger Lars Gade Hansen.

Direktøren vil dog ikke røbe, hvor i Europa, han planlægger at hejse flere Faerch-flag.

Samme hemmelighedskræmmeri er der omkring de opkøb, som både A.P. Møller Holding og Faerch har annonceret, at ejerskiftet kommer til at medføre.

Lars Gade Hansen vil dog gerne løfte sløret for, at emballagevirksomheden kigger mod blandt andet USA, ligesom der også er flere mindre virksomheder rundt omkring i Europa, der har den kvalitet, som virksomheden efterspørger, fortæller han.

Ny ejer har globale ambitioner

I A.P. Møller Holding tror man også på den amerikanske drøm for den danske emballagevirksomhed. I Nordamerika er man nemlig ifølge investeringschef i holdingselskabet, Jan Nielsen, omkring to til tre år bagefter Europa, som er førende i verden inden for genanvendt plastemballage.

Det fortalte investeringschefen mandag til erhvervsmediet Finans, hvor han heller ikke lag skjul på A.P. Møller Holdings globale ambitioner for Faerch.

Samtidig understregede han, at A.P. Møller Holding for 14 mia. kr. har købt sig ind i en "meget sund og stærk virksomhed" med en sund finansiel performance, som den "altid har haft."

"Det har den blandt andet haft, fordi den har fået lov til at investere gennemsnitligt mere end konkurrenterne i industrien, og det er selvfølgelig noget, vi gerne vil fortsætte med. Og løfte yderligere med vores kapital," sagde Jan Nielsen mandag til Finans.

Opkøbstogt siden 2015

At Faerch har fået lov til at investere mere end sine konkurrenter, bliver kun tydeliggjort af virksomhedens opkøbshistorik.

Virksomheden indledte i 2015 en opkøbstog i Europa, der kulminerede midlertidigt med Faerchs hidtil største opkøb i november i form af italienske Sirap Groups fem fabrikker i henholdsvis Italien, Spanien og Polen.

Det opkøb har ifølge Lars Gade Hansen gjort Faerch til den største på sit felt ikke bare i Europa, men også globalt set, og den Holstebro-baserede virksomheden udvidede i samme åndedrag sin medarbejderstab fra 1.400 ansatte til i alt 2.500 ansatte.

Men Faerch har flere gange tidligere været på opkøbsjagt. Virksomheden købte i 2015 Anson Packaging Ltd og Sealed Airs Food Tray Businesses, mens forretningen i 2018 igen blev yderligere styrket med opkøbet af CGL Pack.

Samme år opkøbte Faerch den hollandske genbrugsvirksomhed 4PET. Det er det opkøb, der har muliggjort Faerchs evne til at genanvende fødevarebakker, hvilket er en del af virksomhedens kerneforretning i dag.

Samlet set tæller Faerch Group i dag i alt 17 fabrikker i Danmark, Storbritannien, Frankrig, Spanien, Tjekkiet, Holland, Italien og Polen.

Mens A.P. Møller Holdings officielle plan lyder, at man vil skalere virksomhedens kapacitet til at genbruge fødevarebakker på tværs af Europa, fremskynde overgangen til den såkaldte mono-PET-løsning, der er et grønt plastprodukt, i samtlige af Faerchs kernemarkedssegmenter og fortsætte yderligere konsolideringer gennem opkøb, så afventer ejerskiftet stadig endelig godkendelse i EU.

Mærsk-ejer vil brede genbrugsplast ud i verden med milliardopkøb: "Faerch kan blive en global spiller"

Faerch solgt til A.P. Møller Holding i milliardhandel

Faerch-direktør efter opkøb: Nu er vi de største i verden

Vestjysk emballagevirksomhed køber fem fabrikker i Europa i hidtil største opkøb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også