Vandsektoren øjner gyldne år i USA på ryggen af Demokraternes flertal

Demokraternes flertal i begge kamre af Kongressen kan medføre store muligheder for danske vandselskaber, lyder det fra DI Vand, der forudser stor efterspørgsel på ryggen af en ny politisk kurs i USA.
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Demokraternes flertal i Kongressen kan åbne for et "kæmpe potentiale" på den danske vandsektors største marked – nemlig USA.

Sådan lyder vurderingen fra sekretariatsleder i brancheorganisationen DI Vand, der hører under Dansk Industri, Mads Helleberg Dorff.

"Der er mest regulering på delstats- og lavere niveau, men der kommer også meget rammesættende regulering fra Washington D.C., og her kan en ny politisk kurs komme virksomhederne på vandområdet til gode," siger han til CleantechWatch.

Sekretariatslederen peger blandt andet på, at nuværende præsident Donald Trump tidligere har forsøgt at tilbagerulle vandregulering, som han nu forventer, at det nye politiske flertal vil annullere.

"Det vil også sende et klart signal til delstaterne om, at vandområdet er vigtigt," siger Mads Helleberg Dorff.

Døren for flere grønne, danske virksomheder var allerede halvt åbent, da Demokraternes præsidentkandidat Joe Biden ved præsidentvalget tilbage i november sikrede sig sejren over nuværende præsident Donald Trump og dermed tændte håbet for flere grønne virksomheder, der håbede på at kunne ride med på bølgen, når USA endelig ville rykke på den grønne omstilling per Joe Bidens valgløfter.

Men med onsdagens senatvalg i delstaten Georgia, der med en dobbeltsejr til Demokraterne har givet partiet reelt flertal i begge Kongressens kamre, kommer vejen til at få indført nogle af Joe Bidens grønne planer givetvis til at være uden helt så mange bump.

Mads Helleberg Dorff håber, at det ikke mindst kommer til at være tilfældet for den store coronahjælpepakke, som Demokraterne allerede for flere måneder siden præsenterede og har forsøgt at få gennemført. Den indeholder nemlig massive investeringer i infrastruktur, og herunder også vandinfrastruktur.

Planen er, ifølge sekretariatslederen, en erkendelse af, at der et "kæmpe behov" for at få opgraderet den amerikanske vandinfrastruktur.

Vandinfrastruktur har store udfordringer

Udfordringer er der nemlig nok af, fortæller Mads Helleberg Dorff, for man er "relativt langt tilbage", når det kommer til vandinfrastruktur rigtig mange steder i USA.

Den amerikanske miljøstyrelse har tidligere estimeret, at der frem mod 2030 skal investeres omkring 4.6000 mia. kr. i landets offentlige vandinfrastruktur.

"Forbruget af vand per indbygger er næsten tre til fire gange så stort som i Danmark, så der bliver brugt rigtig meget vand," siger Mads Helleberg Dorff og tilføjer:

"Derudover er infrastrukturen nedslidt på tværs af hele værdikæden – fra drikkevandsforsyningen til spildevand."

Særligt på spildevandsområdet er de danske virksomheder rigtig dygtige til ikke bare at rense vandet, men også til blandt andet at få energi og ressourcer ud af anlæggene, og her ser sekretariatslederen "rigtig gode muligheder for danske virksomheder," fortæller han.

Også i det aarhusianske vandselskab Aarhus Vand har man tidligere øjnet gyldne muligheder i forbindelse med en sejr til Joe Biden.

I november fortalte direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder, til Jyllands-Postens Aarhus-sektion JP Aarhus, at Joe Biden som præsident kan sætte yderligere gang i eksporten af dansk vandteknologi.

Her pegede han blandt andet på den meget lave vandspildsprocent og den danske sektors bæredygtige og ressourceeffektive løsninger, som nogle af de ting, der lokker i USA.

"Det mærker vi en stor interesse for i USA, hvor man på mange måder ikke har en bæredygtig infrastruktur," sagde Lars Schrøder, der samtidig pegede på, at man i den amerikanske vandsektor ikke har tænkt ret meget over hverken energi og automatisering.

Motivation og midler vil være "kæmpe" hjælp

Selvom det stadig er uvist, om Demokraterne følger den oprindelige plan, så lovede den demokratiske politiker og formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, allerede i april sidste år, at vandområdet ikke ville blive glemt i Demokraternes planer.

"Det (vand, red.) er en del af vores infrastrukturforslag. Det har altid været – og nu mere end nogensinde – nødvendigt," sagde hun på et pressemøde i april.

Hvis Demokraterne følger planen, vil det ifølge Mads Helleberg Dorff være "rigtig positivt."

"Hvis du både har en regulering, som motiverer og sender et signal om, at der skal gøres noget på området, og du samtidig har nogle midler at sende efter, så er det en rigitg god kombination og en kæmpe stor hjælp til at komme i gang – også for de danske virksomheder, der kan bidrage med deres løsninger og teknologi," siger han.

DI Vand arbejder i disse uger netop på en eksportstrategi for vandområdet sammen med både Miljøministeriet og Udenrigs- og Erhvervsministerierne, og her handler det blandt andet om at finde de rigtige instrumenter til at understøtte eksporten af dansk vandteknologi.

Her er den dansk-amerikanske alliance Water Technology Alliance (WTA), der hjælper danske virksomhed med at bryde igennem på markedet for vand i USA, blandt andet et af de redskaber, som Mads Helleberg Dorff fremhæver som essentielt for de danske virksomheder, der gerne vil lukrere på de amerikanske vandplaner.

"Det er en rigtig god platform til at få nogle gode relationer med de offentlige forsyninger og desuden et godt sted til at demonstrere noget af den teknologi, som vi har," siger Mads Helleberg Dorff.

Men rigtig mange danske virksomheder er også allerede til stede på det amerikanske marked med egen fabrikation, og det er også en "rigtig god platform" for hele sektoren.

"De danske "ambassadører" har kendskab til det amerikanske marked og kan trække flere virksomheder med," siger Mads Helleberg Dorff.

Aarhus Vand: Demokratisk sejr åbner døre for vandsektorens eksport til USA

Rambøll-direktør om valgsejr til Biden: "Et kolossalt positivt vækstscenarie"

DI Vand jubler over grøn eksportpakke: "Rigtig gode nyheder for vandsektoren"

DI: Højere krav på vandområdet skal sætte fart på eksport af vandteknologi 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også