S-formands mistillid blev sidste dråbe i glasset i fyring af forsyningsdirektør

Tilliden til ledelsen i omdiskuterede Hillerød Forsyning var forsvundet, lyder det fra S-formand i kommunen, der derfor er glad for, at bestyrelsen nu har sagt farvel til forsyningsdirektør Søren Støvring. "Vi vil ikke se lignende sager igen," siger han.
Foto: FOA/PR
Foto: FOA/PR

Hos Socialdemokratiet i Hillerød Kommune er gruppeformand, Thomas Brücker, "rigtig glad" for, at Hillerød Forsynings bestyrelse har truffet, hvad han anser som den "rigtige beslutning" ved at fyre adm. direktør, Søren Støvring.

Det fortæller han til CleantechWatch i kølvandet på nyheden om fyringen, som forsyningsselskabet sendte ud sen eftermiddag torsdag – og efter selv at have udtrykt mistillid til forsyningens ledelse.

"Der er nogle helt grundlæggende værdier, som vi synes, at et kommunalt ejet selskab skal leve efter – og det synes vi ikke, at nogle af de her møgsager, der har været, har afspejlet," siger Thomas Brücker og tilføjer:

"Derfor havde vi også alvorlig tvivl om, at ledelsen ville kunne løfte opgaven i fremtiden, og vi anbefalede derfor bestyrelsen at kigge på sammensætningen en ekstra gang. Det har de så gjort."

CleantechWatch ville gerne have spurgt bestyrelsen i Hillerød Forsyning om en række spørgsmål i forbindelse med fyringen – herunder blandt andet, hvad der er foregået på bestyrelsesmødet torsdag, og hvilke vilkår den nu afgående direktør Søren Støvring får med i bagagen i forbindelse med fyringen.

Men der er radiotavshed i forsyningsbestyrelsen. Flere medlemmer henviser til formand, Klaus Markussen (V), for kommentarer, men han er ikke vendt tilbage på gentagne henvendelser forud for denne artikels deadline.

S-formand satte gang i snebolden

I næsten et år har flere uheldige sager stået i kø hos Hillerød Forsyning. Først var det kritikken af forsyningens høje direktørlønninger, så kom historien om leasing af dyre firmabiler, fyringen af selskabets affaldsdirektør og sidst en glemt rabat på mere end en halv mio. kr. på et millionstort møbelindkøb.

Men udover afskedigelsen af affaldsdirektør Peter Maltha Larsen og sløjfningen af selskabets firmabilsordning i august i år har sagerne ikke haft øjensynlig indflydelse på den øverste ledelse i selskabet – ikke før torsdagens fyring af Søren Støvring.

Og det var på mange måder Thomas Brücker, der fik bolden til at rulle og blev sidste dråbe i glasset for den pressede direktør.

For snart to uger siden var S-formanden den første fra politisk hold, der gav udtryk for, at man i Socialdemokratiet ikke længere havde tillid til ledelsen i forsyningsselskabet.

Det skete, efter andre bestyrelsesmedlemmer i forsyningen blot et par dage inden havde givet udtryk for, at der var fuld opbakning til Søren Støvring trods heftig kritik i flere medier.

"På det tidspunkt tænkte vi, at vi blev nødt til at gå ud og fortælle, hvor vi stod i forhold til de her sager. Vi har også to partimedlemmer i bestyrelsen, og de skulle ikke tages til indtægt for det, som de andre bestyrelsesmedlemmer sagde," siger Thomas Brücker.

Senere fulgte også lignende kritiske røster fra spidskandidat for Konservative i Hillerød Kommune, Peter Bentsen, der i lokale medier også gav udtryk for, at tilliden til forsyningens ledelse var krakeleret.

I slutningen af sidste uge fik den gentagne kritik fra lokale politikere bestyrelsen i forsyningen til at indkalde til et ekstraordinært bestyrelsesmøde, hvor forsyningens fremtid skulle afgøres. Det var her, at det blev besluttet, at samarbejdet med Søren Støvring skulle ophøre.

Fortsat tillid til bestyrelsen

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Thomas Brücker gerne havde set, at skiftet i toppen af direktionen var sket noget hurtigere, end det har været tilfældet, fortæller han.

En afklaring om forsyningens fremtid tidligere havde været "rart", siger han – men det har "åbenbart ikke være muligt."

Tilliden til bestyrelsen i forsyningsselskabet er dog fortsat intakt for S-formanden.

"Vi har hele tiden ment, at det var bestyrelsen, der skulle ind og løse den her opgave og sørge for, at der kom styr på tingene. Hvis de ikke havde gjort det, så havde det selvfølgelig været et problem, men nu har de i min optik løst den opgave, de skulle," siger Thomas Brücker.

Nu håber S-formanden, at bestyrelsen evner at finde en ny direktør, der i højere grad kan efterleve de værdier, som Socialdemokratiet mener, at et offentligt ejet selskab bør have.

"Det gælder både, når det kommer til ejerstrategien, men også i forhold til nogle af de sager, der har været. Vi vil ikke se lignende sager igen. Derfor skal vi have en direktør, der både kan skabe en mere åben kommunikation og en mere samarbejdende og samlende arbejdsform i forsyningen," siger Thomas Brücker.

Den opgave, understreger han, har han fuld tillid til, at bestyrelsen i forsyningen kan løfte.

Hvad angår lønningen til forsyningsselskabets kommende direktør – som har været et af springpunkterne i kritikken af forsyningsledelsen siden begyndelsen af året – er det ikke op til Thomas Brücker at træffe den beslutning, fortæller han.

Han kan derfor ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvordan den kommende lønpakke kommer til at se ud.

"Men der er i hvert fald lagt op til, at vores kommunale selskaber ikke må være lønførende – det vil sige, at vi i hvert fald ikke skal lønne højere end i andre kommuner. Så jeg forventer ikke, at vi kommer til at se de samme lønniveauer fremadrettet, men det er stadig lidt for tidligt at sige noget mere konkret om," siger formanden.

Hillerød Forsyning fyrer direktør efter stribe af møgsager

Krisemøde i bestyrelsen skal bestemme fremtiden for Hillerød Forsyning

S sår tvivl om ledelsen i Hillerød Forsyning efter stribe af møgsager

Chef for Hillerød Forsyning om manglende rabat: "En menneskelig fejl, der ikke må ske"

Omdiskuterede ansættelsesforhold i Hillerød Forsyning skal kulegraves

Fyret affaldsdirektør beholder firmabil og løn i et år 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også