Brancheorganisation jubler over flere vandværkers exit fra økonomisk regulering

Mere end 55 vandværker har over de sidste par måneder søgt om at træde ud af den økonomiske regulering i vandsektorloven. Det vækker glæde hos Danske Vandværker, der tror, at det vil frigøre kræfter til at beholde vandforsyningen på lokale hænder.
Foto: PR
Foto: PR

Flere forbrugerejede vandværker er over de seneste måneder trådt ud af den økonomiske regulering i vandsektorloven, og det vækker glæde hos brancheorganisationen Danske Vandværker, der repræsenterer de private værker.

"Der er ingen tvivl om, at vi synes, det er godt, at flere vandværker benytter sig af muligheden for at træde ud af vandsektorloven. Det er det, vi har kæmpet for," siger Susan Münster, direktør i Danske Vandværker.

Mens brancheorganisationen ikke har spritnye tal for, hvor mange vandværker der indtil videre er trådt ud af reguleringen, så viste en opgørelse i foråret, at godt 55 vandværker havde søgt om grønt lys til at forlade det, som af det midtjyske vandværk Galten Vandværk er blevet en "økonomisk spændetrøje."

Siden har CleantechWatch beskrevet flere vandværkers ønske om at forlade reguleringen – senest med Aars Vand, hvor et stort flertal på en generalforsamling i sidste uge gav grønt lys til en ansøgning om at træde ud.

Var vandværket blevet i ordningen, ville det ifølge bestyrelsen være lig med et fortsat stort administrativt læs, fortalte bestyrelsesformand i Aars Vand, Morten Vestergaard, til den lokale avis Aars Avis.

"Den tid, der skal bruges på dette arbejde, vil vi hellere anvende til at drive vandværk," lød det fra formanden.

Samme toner lyder i dag hos Danske Vandværker, der mener, at en udtræden af den økonomiske regulering under vandsektorloven vil gøre livet nemmere for flere af de forbrugerejede vandværker.

"Jeg tror, at den her mulighed kan være med til at frigøre kræfter og midler til de vandværker, som gerne vil være med til at bevare drikkevandsforsyningen på lokale hænder i nærområdet. De vandværker får uden administrative og økonomiske byrder lettere ved at løse opgaven fremadrettet," siger Susan Münster.

Har skabt unødigt bureaukrati

Netop tyngden i det administrative arbejde, der er forbundet med den økonomiske regulering i vandsektorloven, har været noget af det, som både vandværkerne og brancheorganisationen Danske Vandværker har kritiseret.

"Vi synes generelt, at når man laver regulering, så skal man have blik for, at det skal være enkelt og forståeligt og ikke lægger unødigt bureaukrati ned over hovedet på vandværkerne. Det har det desværre gjort for mange af de mindre vandværker," siger Susan Münster.

Den problematik har myndighederne "heldigvis" godt kunne se, og i november 2018 blev et flertal i Folketinget enige om at justere på den økonomiske regulering af sektoren.

Det betød blandt andet en mere fleksibel reguleringsmodel for de mindre, forbrugerejede vandværker, som skulle lette de administrative byrder, der er forbundet med at drive vandværk, ved at give dem lov til at træde ud af den økonomiske regulering og selskabsskattepligt.

"Det er vi glade for," siger Susan Münster og tilføjer:

"Som forbrugerejet vandværk, der alene har til formål at levere en sikker drikkevandsforsyning, har du sådan set ikke brug for, at der står flere organer og kigger dig ned over skulderen for at holde øje med, om du gør det godt nok."

Direktøren peger på, at forbrugerne, som er medejere af vandværkerne, "stemmer med fødderne," og at de nok skal reagere, hvis vandværket ikke gøre det godt nok.

Hun tror derfor ikke på, at en udtræden af den økonomiske regulering kommer til at få negative konsekvenser for forbrugerne "overhovedet."

"Det er en den økonomiske regulering, vandværkerne kan træde ud af, men de skal stadig leve op til kravene om ansvarlig drift med vandværkets midler. I det ligger der jo både den økonomiske del, men også den miljø- og forsyningsmæssige del," siger Susan Münster.

Hun fremhæver, at man i brancheorganisationen er meget præcis med at kommunikere, at det alene er den økonomiske regulering, der i dag ikke giver værdi for den her type vandforsyninger.

"Når det kommer til miljø- og klimaforhold, ser vi stadig, at vandværkerne skal være underlagt samme krav, så forbrugeren kan have tillid til drikkevandet," siger Susan Münster.

Endnu et vandværk træder ud af økonomisk regulering

Midtjysk vandværk vil ud af "økonomisk spændetrøje" i vandsektorloven

Forbrugerejet vandværk træder ud af vandsektorloven efter 13 års kamp

Danske Vandværker beskylder rapport for at glemme frivilligt arbejde for millioner

Stort antal vandværker søger ud af økonomisk spændetrøje 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også