DMI om tre årtiers februar-vejr: "Det er en meget stor ændring"

Februar måned i år er den varmeste og vådeste, DMI nogensinde har målt. Det er dog et generelt billede, at februar-vejret over de seneste tredive år har taget et "meget stort spring opad, som vi ikke har set før", vurderer Danmarks Meteorologiske Institut.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Varmt og vådt er den nye norm for februar, og i år har årets anden måned slået alle rekorder siden Danmarks MeteorologiskeInstitut (DMI) begyndte sine målinger i 1874.

"Februar i år er ret ekstrem. Den bliver den mest nedbørrige februar, vi nogensinde har målt, så selv set i sammenhæng med den nye normal, er den seneste måned rigtig våd," siger klimatolog ved DMI Mikael Scharling i en pressemeddelelse.

Nye tal viser ifølge DMI også, at februar over de seneste tredive år gennemsnitligt er blevet 1,5 grader og 12 millimeter vådere end det, der tidligere blev vurderet som normalt for måneden.

'Normalt vejr' bliver opgjort i såkaldte klimanormaler, som viser, hvordan vejret i den specifikke måned i gennemsnit har været over tre årtier. Den tidligere klimanormal strækker sig fra 1961-1990, mens tallene fra den nye klimanormal omfatter 1991-2020.

Og de tal viser ifølge DMI en meget stor ændring.

"Når vi kigger på tidligere normalperioder, har der været udsving på få tiendedele grader. Så når vi nu hopper fra et gennemsnit på 0,0 grader til 1,5 grader, så er det et meget stort spring opad, som vi ikke har set før. Det samme gælder nedbøren," vurderer Mikael Scharling.

For Danmark viser den nye norm, at februar skal ses som en måned, der i snit er 1,5 grader varm og 50,4 millimeter våd.

"Det er et klart klimasignal, der viser, at klimaet er under forandring. Vi skal vænne os til, at vi får langt vådere og varmere vintre end tidligere. Det er det, klimatallene siger," vurderer klimatolog Mikael Scharling.

I år overgår februar dog normen med en gennemsnitstemperatur på 4,6 grader og – indtil videre – 124 millimeters nedbør. Den seneste nedbørsrekord for februar blev sat i 2002 og lød til sammenligning på 109 millimeters nedbør.

DMI forudser desuden, at de store vandmængder fortsætter ind i marts, hvor i hvert fald den kommende står til at byde på store mængder nedbør og dermed en fastholdelse af risikoen for oversvømmelser inde i landet.

"Det har formentlig lange udsigter, før vandet for alvor forsvinder ude i terrænet grundet lav fordampning, men vi forventer, at det bliver langsomt bedre i marts," vurderer Mikael Scharling i en anden meddelelse fra instituttet.

Store mængder vand vil holde ingeniører beskæftiget de næste 100 år 

Kommuner og erhverv efterlyser national klimatilpasningsfond

DMI lancerer klimaatlas til planlægning af klimatilpasning 

Virkeligheden ser ud til at overhale klimaprognoserne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også