Ny rapport: Lovlig sprøjtegift ender i grundvandet

En ny rapport har fastslået, at rester af den sprøjtegift, som ellers lovligt kan benyttes til at bekæmpe svamp på markerne, kan havne i det danske grundvand. Giften mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende.
Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Af Emma Gelbjerg-Hansen

Rester af sprøjtegift, der lovligt bliver brugt til at bekæmpe svamp på markerne, kan havne i det danske grundvand, viser en ny rapport fra det danske pesticidvarslingssystem, som DR har fået indsigt i.

"Vi kan for første gang se et klart link mellem de svampemidler, vi bringer ud på marken på samme måde, som landmændene gør det, og den rest heraf, der bliver transporteret ned til grundvandet," siger seniorforsker fra Geus Anette E. Rosenmob, som er en af forskerne bag undersøgelsen, til DR.

Det er ikke første gang, at der findes rester fra svampemidler i grundvandet, men den nye undersøgelse fastslår, at rester efter svampemidlet ikke kun kan forklares med fortidens brug af – også lovlig sprøjtegift, der blandt andet mistænkes for at være hormonforstyrrende, kan sive ned til grundvandet.

Danskerne stoler på drikkevandet – men kan de det? 

Pesticidfund er uholdbart: "Grundvandet skal beskyttes langt bedre mod forurening"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også