Danskerne stoler på drikkevandet – men kan de det?

Danskerne har stor tillid til, at det vand, der kommer ud af vandhanen, er fri for forurening og bakterier, viser ny undersøgelse fra CleantechWatch. Men nye pesticidfund understreger vigtighed af grundvandsbeskyttelse, mener organisationer.
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Af Emma Gelbjerg-Hansen

En stor del af de danske forbrugere har tillid til, at det vand, der kommer ud af vandhanen, er fri for pesticider, bakterier eller anden forurening.

Det viser en undersøgelse, som Wilke har foretaget for CleantechWatch.

Her svarer 74 pct. af de adspurgte forbrugere, at de enten i meget høj grad eller i høj grad har tillid til renheden af det danske drikkevand.

 

Det overrasker ikke i brancheorganisationen Danva – det vand, som vandselskaberne sender ud i hanen til forbrugerne, skal nemlig efterleve en række "meget strenge krav til kvalitet," siger direktør Carl Emil-Larsen.

"Det danske postevand, der er baseret på 100 pct. grundvand, er noget helt særligt. Vandselskaberne arbejder hver dag for, at rester af pesticider i grundvandet ikke når ud i danskernes vandhaner, og det er en glæde, at denne indsats kvitteres med høj tillid," siger direktøren.

Også i Danske Vandværker er direktør Susan Münster glad for at høre resultaterne. Hun fortæller, at medlemmerne gør en stor indsats for at sikre, at der altid er rent vand i hanen.

"Vi er så heldige i Danmark, at vi kan trække vand op fra undergrunden, som stort set blot skal iltes, inden det sendes ud til forbrugerne, og det grundvand skal vi naturligvis beskytte, så der også er rent vand i fremtiden," siger Susan Münster.

Men der er et 'men', fortæller direktøren:

"Når det så er sagt, så står vi desværre også i en situation, hvor flere vandværker har fundet pesticider i drikkevandsboringerne, og det er klart, at det vil vi gerne undgå i fremtiden. Derfor ser vi gerne, at myndighederne gør, hvad der skal til."

Pesticider og bakterier truer det danske vand

Ifølge forsknings- og rådgivningsinstitutionen Geus blev der fundet pesticider i 63 pct. af de 549 grundvandsprøver, som forskningsinstitutionen analyserede i 2018. I mere end hver fjerde prøve overskred andelen af pesticider grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter.

I løbet af 2019 var en række danske byer og vandværker også plaget af fund af blandt andet pesticider og bakterier i drikkevandet.

I august gik det ud over Aalborg, der fandt colibakterier i drikkevandet i den centrale del af byen. Her var borgerne tvunget til at koge vandet før brug eller købe drikkevand på flaske i flere dage.

Også Vandcenter Syd på Fyn måtte i september anbefale Odense Universitetshospital og 1.600 borgere at koge deres vand, efter vandselskabet fandt spor af colibakterier i vandet.

I november fandt Nordfyns Vandværk pesticidrester, der overskred grænseværdierne, i vandværkets drikkevand og måtte udarbejde en handlingsplan for, hvordan vandværket ville sikre rent vand til de lidt over tusind husstande, som det forsyner.

Ifølge Susan Münster kan historier som disse øge utrygheden ved, om man kan stole på vandet i hanen.

"Jeg er glad for, at Miljøstyrelsen er i gang med en massescreening af grundvandet, fordi det giver os mere faktuel viden om, hvor udbredt det er med pesticidforurening," siger hun og fortsætter:

"Alle, der er bekymrede, kan jeg dog berolige med, at der bliver gjort en stor indsats fra myndighedernes, virksomhedernes og vandværkernes side for at levere rent vand og håndtere problemer med bakterier og pesticider."

Organisationer: Der er ingen grund til at bekymre sig

I Danva påpeger Carl-Emil Larsen, at det er et bevis for, at kvalitetskontrollen og sikkerhedssystemerne fungerer, når mynighederne anbefaler at koge drikkevandet for eksempel på grund af fund af colibakterier. Det bør derfor ikke give anledning til yderligere bekymring.

"Der bliver foretaget mange analyser i vandselskaberne. Er der den mindste afvigelse, bliver der handlet på den. Den høje standard og sikkerhed er selve fundamentet for tilliden til det danske drikkevand," siger Carl-Emil Larsen.

Men mere end 20 pct. af de adspurgte forbrugere i CleantechWatchs undersøgelse bekymrer sig dog alligevel. Her svarer 19,4 pct. at de i mindre grad har tillid til, at det danske vand er rent, mens 3 pct. slet ikke har tillid til vandet.

Ifølge både Danva og Danske Vandværker burde forbrugerne dog ikke have grund til bekymring.

"Der er fundet flere pesticider i drikkevandet de seneste år, men vi har Styrelsen for Patientsikkerheds ord for, at stofferne ikke er sundhedsskadelige, når de er under de politisk fastsatte værdier," siger Susan Münster.

Hun frygter, at bekymrede forbrugere i stedet går i supermarkedet og køber vand på flaske i den tro, at der ikke er pesticidrester eller andre uønskede stoffer i vandet.

"Vandet i flaskerne kommer fra de samme boringer, som vandværkerne henter deres vand fra, og vi ved, at flaskevand belaster klimaet i langt højere grad end postevand," siger Susan Münster.

I Danva påpeger Carl-Emil Larsen dog, at forbrugeren "altid har ret uanset årsagen til deres bekymring," og at man skal være tryg, når man drikker vandet fra sin vandhane.

"Grundvandet skal beskyttes på en måde, så danskerne har tillid til deres drikkevand. Indtil effekten af beskyttelsen viser sig, må rensning og beskyttelse gå hånd i hånd," siger direktøren.

Både Carl-Emil Larsen og Susan Münster understreger vigtigheden af en øget beskyttelse af grundvandet blandt andet igennem implementeringen af den nye aftale om sprøjtefrie områder rundt om vandboringer, som Folketinget blev enige om i begyndelsen af december sidste år, samt ved at gøre de grundvandsdannede oplande sprøjtefri.

"Både myndigheder og vandselskaber arbejder for, at alle danskere har tillid til drikkevandet," siger Carl-Emil Larsen.

Vandsektoren efter kritik af vandbeskyttelse: Drop dispensation til forbudte pesticider

Ministeriets overvågning af drikkevandet har været for dårlig

Ny undersøgelse: Forbrugeren er ligeglad med, hvor vandet kommer fra

Forbrugerne vil gerne betale mere for vandet – hvis det betyder bedre forsyning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også