Vandselskaber kan minimere vandspild og anlægsomkostninger med ny akustisk måler

Kamstrup har i samarbejde med Skanderborg Forsyning udviklet en ny måler, der kan finde læk i vandledningsnettet ved hjælp af ultralydssensorer. Cleantech-virksomheden ser stort eksportpotentiale i teknologien.
Foto: Kamstrup/ PR
Foto: Kamstrup/ PR

Lækager i ledningsnettet er i dag en stor omkostning for vandforsyningerne. Men en ny akustisk måler udviklet af virksomheden Kamstrup kan gøre det langt nemmere at finde frem til brud. Og behovet for den nye måler er der, vurder produktchef i Kamstrup, Stig Knudsen:

"Vi ser store potentialer i den. Når vi snakker med forsyninger i både Danmark og udlandet og ser på analyser, så er lækager en af de største udfordringer, de har – hvis ikke den største," siger Stig Knudsen til CleantechWatch.    

Kamstrup har nu frigivet måleren til salg i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Tyskland.

"Og vi er allerede begyndt at sælge den i de lande. I resten af Europa startede vi her i august med at fortælle om den, så der begynder interessen også stille og roligt at komme," siger Stig Knudsen.

Den akustisk måler registrerer støj i ledningsnettet ved hjælp af ultralydssensorer. Når der opstår et hul, skaber hullet en støj i nettet, som afviger fra den støj, der er ved et normalt vandforbrug. Disse 'peaks' i støjen er tegn på, at der er en ændring af vandets hastighed i røret og dermed et muligt brud.

Hidtil har man ofte fundet lækager ud fra teoretiske modeller, mavefornemmelse eller stikprøver. 

"I dag kan vi se, at der er et vandspild, men med disse nye målere kan vi mere præcist se, hvor vi skal søge efter læk og lede i et langt mindre område end hidtil," siger driftschef i Skanderborg Forsyning, Michael Pilc.

Et nyt værktøj til planlægning af renoveringer og investeringer

Skanderborg Forsyning har været med til at teste en prototype af måleren og har nu foreløbigt opsat målere i 30 huse i forbindelse med en renovering af ca. 600 meter ledning. Men målerne skal ikke kun hjælpe med at finde frem til akutte brud.

"De her registreringer skal også hjælpe os, når vi planlægger renoveringer og til at investere de rigtige steder. Man kan forestille sig, at vi registrerer, at nogle veje får flere brud end andre. Så er det der, vi ville koncentrere vores investeringer," siger Michael Pilc.

Skanderborg Forsyning ser derfor i høj grad målerne som et prioriteringsværktøj. De traditionelle målere er alene et afregningsværktøj. Og det ændrede fokus man godt genkende i Kamstrup.

"Vi snakker meget mere om behov, end om hvor lang er den, hvor længe kan den holde og hvilke dimensioner, den kan fås i. Det er en hel anden værdisnak, vi lige pludselig har med vores kunder," siger Stig Knudsen.

Nu skal kunden ifølge Stig Knudsen i højere grad vurdere, hvilken værdi data har. For mange kunder er det en anderledes måde at tænke på og det gør dem lidt tilbageholdende med at købe det nye produkt.

"Så mange vil først gerne have et pilotprojekt. Det, vi primært sælger på nuværende tidspunkt, er små ordre på 300, 500 eller 1500 stk. I forhold til, hvad vi tidligere har solgt, skal de her lige se, hvordan det virker, og når de har fået tillid til produktet, så udskifter de det hele," siger Stig Knudsen og fortsætter:

"Og så skal det være nogle kunder, der er klar til at tage nogle skridt på det nyeste. For du skal også have noget radioaflæsning. Hvis du ikke har det, bliver det et andet resultat, du får. Så den skal man også købe ind på – enten på et netværk, hvor du kan få timeværdier eller en ”drive-by”-løsning, hvor du sætter dig ind i en bil og medbringer aflæsningsudstyr og dermed samler data i et omfang, der afhænger af, hvor tit du kører," siger han.

Vandspild kommer aldrig ned på 0 pct.

For Skanderborg Forsyning kan den nye måler ikke blot hjælpe med at reducere vandspild, men også at holde vandspildet nede. Og det har stod betydning for et forsyningsselskab.

"Vi bliver jo målt på vandspild. Der bliver holdt øje med, om vi er gode til at holde vandspildet nede. Man har en afgift, når man kommer over 10 pct. vandspild, men det er jo ikke det, vi kører efter – vi vil gerne holde vandspildet så langt nede som muligt – gerne under 5 pct. Men det er meget svært at komme ned på 0 pct., for det kommer til at koste rigtig mange millioner, hvis vi skulle gøre det. Så rent økonomisk kan det bedre svare sig at have lidt vandspild. I vores område svarer 5 pct. til ca. 50.000 kubikmeter vand," siger Michael Pilc.

Da målerne lige er sat op og kun i et mindre område, kan Skanderborg Forsyning endnu ikke se en direkte effekt af målerne.

Efterspørgslen på dansk vandteknologi vokser i USA

Danske Regioner: Rent drikkevand i fremtiden kræver solid finansiering

Danske Vandværker efterlyser samarbejde på tværs af forsyningssektoren 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også